Po ultimatu Pačnik prodaja kamp Zlatorog

Zemljišča bi odkupila najemnika kampa Zlatorog, bi pa obnovila še istoimenski hotel.

Objavljeno
02. oktober 2015 22.55
Podrta streha v bazenu. Ukanc 18. junij 2015.
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Ukanc – Lastnik več bohinjskih hotelov Zmago Pačnik je podpisal pismo o nameri za prodajo zemljišč v kampu Zlatorog, hotel Zlatorog pa bi oddal v najem družbi Kamp Zlatorog. Obravnava namere na seji občinskega sveta prihodnji teden je morda prvi korak h končanju sage o propadanju bohinjskih hotelov.

Čeprav je Zmago Pačnik še na junijski seji občinskega sveta dejal, da je nemški pokojninski sklad s sodelovanjem z ameriškim pokojninskim skladom pripravljen vlagati v obnovo hotela Zlatorog, se to ne bo zgodilo. Pačnik zdaj pravi, da je nemški sklad umaknil ponudbo, menda zato, ker spremljajo razmere v Bohinju.

Nova interesenta za hotel Zlatorog je našel v najemniku kampa Zlatorog, podjetju Kamp Zlatorog v lasti Aca Trampuža in Mirana Taslidže, ki sta tudi najemnika hotela Ski. Priložnost vidita v povezovanju obeh hotelov in kampa. Pačnik pravi, da je premoženje – kamp Zlatorog, hoteli Zlatorog, Bohinj in Ski na Voglu, apartmaji Triglav, zemljišče za hotel Lev v Stari Fužini –, ki ga obvladuje prek podjetij Alpinum in Dunis, pripravljen prodati prvemu kupcu, ki pride.

Dva milijona za obnovo

Za obnovo hotela Zlatorog, ki bi ga od Pačnika družba Kamp Zlatorog vzela v brezplačni najem, bi po Trampuževi grobi oceni potrebovali okoli dva milijona evrov. Trampuž pravi, da bodo šli v projekt previdno: pripravljajo natančne ocene o vrednosti potrebnih vlaganj, poleg tega upajo na približno 800.000 evrov bančnih posojil in še najmanj 200.000 evrov evropskih ali državnih sredstev.

Aco Trampuž je dejal, da je zamisel za nakup zemljišč v kampu Zlatorog zorela dalj časa, zdaj, ko že imajo triletne izkušnje iz bohinjskega turizma, pa je dozorela. K sodelovanju sta pritegnila še podjetje NH, ki je v lasti Bojana Kunovarja in Matjaža Filipiča, vodilnih v podjetju KF Finance, ki je med drugim leta 2013 prevzelo vodenje prodaje Elana. Ustanovili so novo skupno podjetje, ki bi odkupilo zemljišča v kampu. Bojan Kunovar je dejal, da kamp leži na privlačni lokaciji in da se mu nakup zdi zanimiva poslovna priložnost.

Občinski svet je na predlog svetnika Bojana Travna (Ekipa za prihodnost) na junijski seji Zmagu Pačniku med drugim postavil ultimat, naj kot lastnik, ki nima denarja za obnovo hotelov, proda svoje premoženje. V nasprotnem primeru bodo v občinskem prostorskem načrtu (OPN), ki ga bo občinski svet predvidoma potrdil oktobra, območje kampa zmanjšali in določili zahtevnejše pogoje za izvajanje dejavnosti, Pačnikovo zemljišče v Stari Fužini, kjer so pred leti načrtovali hotel Lev, Pačnik pa ima zanj veljavno gradbeno dovoljenje, pa bi spremenili v kmetijsko zemljišče. Traven pravi, da je kamp ob jezeru na ekskluzivni lokaciji, ki ponuja priložnost za ustvarjanje visoke dodane vrednosti.

Župan upa na Pačnikov umik

Zmago Pačnik je župana Franca Kramarja pozval, naj zadrži izvajanje sklepov občinskega sveta z junijske seje, saj sklepi »izpolnjujejo vse predpisane zakonske znake več kaznivih dejanj«. Na vprašanje, ali bo ukrepal oziroma kako, je Pačnik odgovoril: »Verjamem v pravni red. Če bodo kratene ustavne pravice, bom ukrepal skladno z zakonodajo.« Bojana Travna morebitne kazenske ovadbe ne skrbijo in pravi, da so tudi s predlogi sklepov za junijsko sejo prevzeli svoj del odgovornosti. Dodal je še, da mu je popolnoma vseeno, kdo bo vlagal v bohinjski turizem.

Župan Franc Kramar ne ve, ali bi sprejeti sklepi lahko imeli znake kaznivih dejanj, in dodaja, da lahko občinski svetnik (kot funkcionar) pove, kar misli. Dejal je, da je dejstvo, da se Pačnik iz Bohinja umika, podpisani pismi o nameri pa sta lahko »realna možnost«. »Upajmo, da bo rezultat,« pravi Kramar.

Ker OPN še ni sprejet in ker obstaja možnost, da bi območje kampa zmanjšali, saj del kampa leži na parcelah, ki so v Pačnikovi lasti, del pa na parcelah ljubljanske nadškofije, ki je letos v denacionalizacijskem postopku dobila vrnjeno zemljišče, za zdaj ostaja velika negotovost, pravi Trampuž, ki morebitne nadaljnje postopke napoveduje za obdobje po sprejetju OPN.