Po volitvah leta 2012 župan ne bo več poslanec

Vlada je podala pozitivno mnenje k predlogu novele zakona o poslancih, ki predvideva nezdružljivost poslanske in županske funkcije. Po volitvah leta 2012 župan tako ne bo mogel več biti poslanec.

Objavljeno
08. oktober 2009 19.02
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Ljubljana - Vlada je na današnji seji podala pozitivno mnenje k predlogu novele zakona o poslancih, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev. Predlog predvideva nezdružljivost poslanske in županske funkcije. Premier Borut Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade napovedal, da po volitvah leta 2012 župan ne bo mogel več biti poslanec.

Skupina poslancev s prvopodpisano Cveto Zalokar Oražem je v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o poslancih, ki naj bi ga DZ obravnaval po skrajšanem postopku. Predlagajo spremembo 10. člena zakona tako, da poslanci ne bi mogli več hkrati opravljati funkcije poslanca in župana in podžupana v lokalni skupnosti.

Vlada predlog podpira. "Poslanci župani bodo pristranski, če bodo pri nekem vprašanju videli interes za svojo občino. Jaz mislim, da je to narobe - ali si župan, ali si poslanec. Mislim, da je za nas pomembno, da pride do tega, da župan ne more biti poslanec," je danes dejal Pahor.

S predlagano spremembo zakona o poslancih bo odpravljena interesna nezdružljivost poslanca in hkrati župana lokalne skupnosti ter preprečen konflikt interesov med državnim in lokalnim nivojem, je zapisano v gradivu po seji vlade. Vlada tudi ocenjuje, da je predlagan rok za začetek uporabe spremenjenega zakona (po opravljenih volitvah v Državni zbor RS leta 2012) primeren, saj bodo tako v naprej znani pogoji za opravljanje funkcije poslanca oz. župana.

Vlada: nujna ločitev državnega in lokalnega nivoja

Vlada je svoje stališče utemeljila z nujno ločitvijo državnega in lokalnega nivoja oblastnega urejanja tako po funkcionalni, organizacijski kot tudi po personalni plati, kar je povezano z organizacijo oblasti, ki se nanaša na razmerja med državnim in lokalnim nivojem.

Pri preverjanju nezdružljivosti na lokalni ravni (člani občinskih svetov, župani in podžupani) s funkcijami v državnih organih je treba upoštevati več ustavnih načel delitve oblasti, kjer je poudarjena samostojnost zakonodajne, izvršilne in sodne oblasti, decentralizacije oblasti, na katerem temelji neodvisnost in samostojnost lokalne samouprave in predstavniške demokracije, ki poudarja vezanost predstavnikov ljudstva nosilcu suverenih pravic, t.j. ljudstvu samemu, je zapisano v gradivih po seji vlade.

Predlagana spremembo zakona je utemeljena tudi z ustavno določenim mandatom poslancev, v katerem poslanci zastopajo interese vseh državljanov, vendar je zaradi opravljanja dvojne funkcije nekaterih poslancev ta interes lahko ogrožen.