Po vsej Sloveniji izpadi elektrike, Izolo razdejal tornado

Močno neurje je najbolj prizadelo Obalo, Gorenjska več ur brez elektrike.

Objavljeno
13. september 2012 11.23
Posodobljeno
13. september 2012 11.34
Tornado v Izoli
Boris Šuligoj, Koper, STA
Boris Šuligoj, Koper, STA
Izola - »V naši ulici je morda trajalo pet do deset sekund. Ko sem pogledal skozi okno, so bili vsi naši lonci z baziliko v zraku. Skozi Izolo se je ta »tromba«, zračni vrtinec sprehodil v največ treh minutah. Ko smo prišli po tem hrupu ven, je bilo že mirno, toda opustošenje je bilo veliko,« je sredin majhen tornado v Izoli opisal novinar in glasbenik Drago Mislej Mef.

Nekaj po 20. uri so Izolani opazili, da sta se dva manjša vrtinca na morju pred Izolo združila v enega, katerega obod ni bil širši od 20 metrov. Pridivjal je čez pomol v izolski mandrač, kjer je najprej za kakih deset metrov prestavil montažno (aluminijasto) stranišče, nato je kot za šalo potrgal vrvi na ladji Delfin, odtrgal privezno bitvo na ladji in jo zatolkel v sosednjo Meduzo, ta pa je trčila v obalni zid in dobila luknjo na premcu.

Veter je lomil drevesa

»Kam je odneslo strešno cerado, še zdaj ne vem, reševalne pasove smo našli tudi več sto metrov stran,« je povedal Milenko Buležan in dodal, da je razmetalo stole, klopi in druge predmete daleč naokoli. Vrtinec je prelomil palmo in zruval ter polomil staro cedro v bližnjem parku, odkril je več streh, razbil okno cerkve Marije Alietske... Najhuje je poškodoval srednjo poklicno tehnično šolo Pietro Coppo, kjer je odkril in uničil kakih 150 kvadratnih metrov pločevinaste strehe.

Izolani trdijo, da takega tornada ne pomnijo na območju mesta in so srečni, da se nikomur ni zgodilo nič hujšega. Vrtinčaste nevihte pogosto nastajajo na morju pred Istro, včasih tudi na kopnem.

Močna neurja, ki so minulo noč zajela večji del države, so po poročanju STA povzročila večjo škodo na objektih zlasti na območju obalnih občin, kjer je veter odkrival strehe in podiralo drevesa.

Noč pa ni minila mirno niti drugod. V več gorenjskih občinah so ostali brez elektrike, pristojne službe so morale intervenirati tudi drugod.

Ob neurjih je Vipavsko dolino, kot piše STA, ponoči zajela tudi močna burja. Tako so uvedli zaporo prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase osem ton na cesti Ajdovščina-Podnanos, na hitri cesti med cestninsko postajo Nanos in priključkom Ajdovščina ter na odseku hitre ceste med Ajdovščino in Selom v občini Ajdovščina.
V Lokavcu v občini Ajdovščina je zaradi udara strele zagorelo v naravi, a so gasilci manjši požar na grmičevju pogasili. V Ulici Sergeja Mašera v Kobaridu pa so gasilci odmašili kanalizacijski jašek in tako preprečili zalitje stanovanjskega objekta.

Osrednja Slovenija: voda ogrozila stanovanjsko hišo in dom starejših občanov

Na območju Gorenjske je najverjetneje zaradi udara strele v daljnovod prišlo do izpada električne energije na območju občin, Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki in Žirovnica.

Na strehi stanovanjskega objekta na Cankarjevi ulici v Radovljici se je sprožila alarmna naprava, ki so jo tamkajšnji gasilci odstranili s strehe. V Smledniku v občini Medvode so gasilci pomagali domačinu, ki mu je meteorna voda ogrožala hišo, ter dodali protipoplavne vreče in uredili odvodnjavanje.

V domu starejših občanov v Kunaverjevi ulici v Ljubljani, ki ga trenutno obnavljajo, je zaradi naliva tekla voda s stropa, gasilci pa so intervenirali tudi na Opekarski ulici, kjer so namestili cevi za odvajanje vode s strehe, pokrite s folijo, da se ne bi pretrgala.

Štajerska: zaradi udara strele tudi manjši požar

Neurja so prizadela tudi severovzhod države. Tako je v Leskovcu v občini Slovenska Bistrica je močan veter odkril del strehe stanovanjske hiše. Gasilci so streho začasno prekrili s PVC folijo in tako preprečili zamakanje vode v objekt.

V Klinetovi ulici v Mariboru je v mansardo stanovanjskega bloka zaradi močnega deževja zatekala voda.

Meteorna voda je zalila tudi poslovne prostore v Krogu v občini Murska Sobota, od koder so gasilci prečrpali približno 15 kubičnih metrov vode.

Dolenjska: padla drevesa in zamakanje

Meteorna voda je ogrožala tudi stanovanjsko hišo v Ždinji vasi v občini Novo mesto, zaradi močnega vetra in dežja je zamakalo tudi v stanovanje bloka na Ulici Sallaumines v Trbovljah.

Močan veter je podrl drevo na lokalni cesti Podkum-Padež v občini Zagorje ob Savi, a so gasilci drevo že odstranili.

Agencija za okolje je sinoči izdala tudi opozorilo glede naraščanja rek.