Po žig s telefonom, ne s planinsko knjižico

Za večjo varnost v gorah in za draženje prijateljev na družbenih omrežjih.

Objavljeno
30. junij 2017 11.09
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Klasične planinske knjižice z žigi osvojenih vrhov lahko kmalu postanejo zgodovina, saj je trojica Idrijčanov razvila brezplačno mobilno aplikacijo Planinc, s katero je mogoče planinski dosežek zaznamovati kar s telefonom. Najprej pri nas in nato najbrž še v sosednjih hribih in gorah.

»Kljub slabi volji nekaterih, ki zagovarjajo, da se v gore ne hodi s telefonom, se s tem ne strinjamo. Danes vzamemo telefon s sabo tudi zaradi varnosti. Z mobilnim signalom je pokrit velik del hribov, to omogoča klic na pomoč v primeru nesreče,« je na predvidljivo neodobravanje spreminjanja dolgoletne tradicije opozoril eden izmed razvojnikov aplikacije Blaž Carli. Poleg njega sta jo na trg spravila še Tin Skok in Primož Makselj. Aplikacija bo prispevala k varnosti, je prepričana trojica, saj bodo vpisi v gorah vidni drugim uporabnikom. »To pomeni, da se lahko v primeru pogrešanosti nekoga takoj iz doline preveri, kdaj in kje se je planinec vpisal, ne pa da mora nekdo na vrh hriba pogledati, kdaj se je kdo vpisal v knjižico.«

Uporabniki aplikacije bodo zbirali značke kot doslej žige, k hribolazenju jih bodo lahko spodbujali še z dodatnimi izzivi. »Zanimivi so tudi statistični podatki o obisku hribov, saj že zdaj na spletni strani objavljamo število dnevnih vpisov na posameznih točkah,« je dodal Carli. Aplikacija pokriva celotno slovensko planinsko pot, novost pa zdaj največ obiskov obravnava v Hlevišah in Kobalovih planinah na Idrijskem, Zavetišču na Planini pri Vrhniki, Svetem Joštu nad Kranjem, Blegošu (Cerkno, Škofja Loka), Ratitovcu (Soriška planina), Viševniku (Pokljuka) in Šmarni gori.

Že več kot tisoč uporabnikov

Uporaba aplikacije je povsem preprosta, saj se na telefonu prikažejo najbližje lokacije ali cilji, ki jih uporabnik izbere in vpiše. To lahko stori s pomočjo lokacije telefona z GPS-povezavo, NFC-nalepko ali s prepisom kode lokacije. Točke na planinskih poteh sproti dodajajo tudi na predloge uporabnikov aplikacije, ki jih je več kot tisoč. V Planinca se lahko zdaj vpišete na 217 točkah, od tega jih 32 podpira NFC-vpis.

Planinske aplikacije že obstajajo. »Razlika je predvsem v vpisu na posameznem cilju, saj stremimo k temu, da vpisi niso lažni, kar preverjamo z lokacijo, ki jo pošiljajo tudi vpisi z NFC. S tem se vzpostavlja tudi varnost uporabnikov, ker so podatki o vpisih vidni drugim uporabnikom in je jasno, kdaj se je kdo vpisal na kateri točki,« pojasnjuje Carli. Aplikacija je za zdaj dostopna telefonom z androidno sistemsko podporo, kmalu naj bi jo omogočili še uporabnikom aplikacije iOS. »Želimo izpeljati nekaj izzivov v Sloveniji, kar nam bo dalo sliko, kako aplikacija deluje. Potem jo bomo še optimizirali in prenesli v Italijo, na Hrvaško in v Avstrijo. Ker je v Sloveniji 30.000 članov planinske zveze in v hribe zahaja mnogo tistih, ki niso člani, je začetni trg uporabnikov kar velik,« je prepričan Carli.