Pobuda za ugotavljanje števila pripadnikov manjšine

Haiderjevo Zavezništvo za prihodnost Avstrije bi rado ugotovilo, kako številčna je pravzaprav slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem.

Objavljeno
15. januar 2007 15.40
Deželni glavar Jörg Haider pri prezentaciji izidov svojega povsem spornega povpraševanja o dodatnih dvojezičnih napisih na Koroškem
Celovec - Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja je danes napovedalo, da bo začelo zbirati podpise za izvedbo posebnega ugotavljanja števila pripadnikov slovenske manjšine. Te podpise naj bi nato predali avstrijskemu parlamentu. Obenem so napovedali posebno zasedanje deželnega zbora avstrijske Koroške, na katerem naj bi sklenili ugotavljanje števila pripadnikov manjšine, ki naj bi bilo osnova za določitev območja z dvojezično topografijo.

Kot je danes dejal Haiderjev tiskovni predstavnik ter podpredsednik BZÖe in njegov poslovodja na avstrijskem Koroškem Stefan Petzner, se je BZÖ "v vprašanju krajevnih tabel podal v ofenzivo. " Zato bo predsednik koroškega deželnega zbora Josef Lobnig iz vrst BZÖ na južnem avstrijskem Koroškem zbral "tisoče podpisov" za "koroško rešitev" vprašanja. Te podpise nato nameravajo predati odboru za peticije v avstrijskem parlamentu.

Ugotavljanja števila pripadnikov manjšine tudi v koroškem deželnem zboru

Obenem bo BZÖ zahteval izvedbo ugotavljanja števila pripadnikov manjšine tudi v koroškem deželnem zboru. Pri tem je vodja poslanske skupine BZÖ v deželnem zboru Kurt Scheuch zatrjeval, da podatki s popisov prebivalstva niso pravilni. Avstrijski statistični urad naj bi namreč "ogoljufal prebivalstvo", ker naj bi vse tiste Korošce, ki so na popisu kot pogovorni jezik navedli slovenščino, prištel k slovenski narodni skupnosti.

Po Scheuchovem prepričanju je zato potrebno ugotoviti "dejansko število" koroških Slovencev. Vodja poslanske skupine BZÖ je prepričan, da bodo v koroškem deželnem zboru sprejeli tozadevni predlog njegove stranke.

Vendar bi BZÖ za to potreboval podporo vsaj še ene druge stranke v deželnem zboru avstrijske Koroške, saj sam nima večine. Predsednica koroških socialdemokratov (SPÖ) Gaby Schaunig je medtem na vprašanje avstrijske tiskovne agencije APA glede načrtov BZÖ le menila, da "krajevne table razen BZÖ, ki se bori za preživetje, ne zanimajo nikogar več".