Pobudniki referenduma prepričljivo slavili

Več kot 63 odstotkov udeležencev je glasovalo proti spremembi zakona.

Objavljeno
21. december 2015 00.02
Referendum o izenačitvi pravic vseh parov Preska 20.12.2015 [referendum,družina]
Barbara Hočevar, Sandra Hanžič, Mario Belovič
Barbara Hočevar, Sandra Hanžič, Mario Belovič

Ljubljana – »Rezultat pričakujemo v ponižnosti in miru. Kakršenkoli bo, ga bomo sprejeli,« je ob zaprtju volišč sinoči izjavil Aleš Primc, eden od pobudnikov referenduma o izenačitvi pravic vseh parov. Nekaj ur kasneje je imel razlog za slavje, prepričljivih 63 odstotkov.

Zavrnitvenega zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je predlagala koalicija Za otroke gre!, se je udeležilo dobrih 36 odstotkov volilnih upravičencev. Proti uveljaviti novele, ki je istospolnim parom dajala enake pravice, kot jih imajo partnerstva moškega in ženske, je glasovalo več kot 63 odstotkov tistih, ki so se referenduma udeležili, konkretno več kot 390.000 ljudi. Petinski kvorum, ki ga je bilo treba doseči, je približno 342.000.

»Srečni smo, da smo zaščitili naše otroke, da bomo še naprej srečne mame in očetje, stare mame in stari očetje, da bomo vzgajali naše otroke tako, kot želimo po svojih vrednotah,« je sinoči izjavila Metka Zevnik iz koalicije Za otroke gre!, ki je predlagala referendum.

»Želimo, da rezultata nihče ne bi razumel kot poraz. Je zmaga za vse naše otroke. V enem mesecu bomo pripravili zakon, s katerim bomo predlagali ureditev socialnih zadev za istospolne partnerje, kot jih imamo vsi drugi. Seveda pa ne more biti notri posvojitve in še nekaterih stvari, ki so vezane na zasnovanje družine v smislu svobodnega odločanja o rojstvu otrok,« je dejal Aleš Primc iz koalicije Za otroke gre! in napovedal svoj vstop v politiko.

Predsednik SDS Janez Janša je ob glasovanju izjavil: »Upam, da bo zakon padel. Na istospolnih zvezah ni mogoče graditi prihodnosti Slovenije.« Škof Andrej Glavan pa se je v imenu Slovenske škofovske konference zahvalil vsem državljanom, ki so se zavzeli za vrednoto družine in pravice otrok.

»Bitka ni končana«

»Odločili so tisti, ki so odšli na referendum, in ta rezultat sprejemamo. To je točka, ki jo v Sloveniji moramo rešiti, in nedopustno je, da se človekove pravice še naprej kršijo in da se diskriminira manjšine. Tega ne gre jemati kot osebni poraz, saj govorimo o družbi, v kateri želimo živeti in kakšna naj bi bila. Za nas se bitka ne bo končala, saj je to vprašanje, ki ga je treba rešiti,« je komentiral Matej T. Vatovec, poslanec ZL, ki je novelo zakona predlagala.

»Številke povedo, kakšno je stanje v Sloveniji danes. Živimo v družbi, ki so jo zadnja dva meseca z vrsto neresnic bombardirale določene institucije, ki jim ljudje zaupajo. To vzbuja skrb. Če bi se ljudje odločali na podlagi preverjenih dejstev in bi jasno povedali, da ne želijo enakopravnosti, bi morali s tem živeti. Toda v Sloveniji ima danes problem večina, ki si želi enakopravno družbo. Nikakor ne bomo vrgli puške v koruzo. Za enakopravnost si prizadevamo že dvajset let,« je dejal Miha Lobnik iz kampanje Čas je za.