Počasno odpravljanje posledic nekdanjega župana Baroviča

Domnevne nepravilnosti Barovičeve ekipe na polovici Trevnovega mandata še brez epiloga.

Objavljeno
10. oktober 2012 16.02
Posodobljeno
10. oktober 2012 18.00
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Trbovlje - Trboveljski župan Vili Treven precej neučinkovito »odpravlja« posledice »dediščine«, ki mu jo je zapustila ekipa predhodnika Bogdana Baroviča (SNS). Na polovici mandata razen dveh zadev nobena, ki jo je odstopil pristojnim organom, še ni doživela epiloga.

Nekatere sume o domnevnih nepravilnostih Barovičeve ekipe preiskujejo kriminalisti, z drugimi se ukvarja Računsko sodišče, tretje rešuje sedanja občinska ekipa.

Občina je v času SNS po sumljivih cenah prodala vsaj dve zemljišči

Čeprav so kriminalisti na občini Trbovlje opravili uvodne raziskave suma zlorabe uporabe službenih vozil zoper nekdanjega župana in podžupana - domnevno Metoda Kurenta, o zaključkih preiskave občina še nima podatkov. Vinko Stojnšek s Policijske uprave Ljubljana nam navedb o konkretnih osebah zaradi varstva osebnih podatkov ni zaupal, je pa za Delo potrdil, da so v zvezi sumov, povezanih z delom poslovanja občine, marca lani obvestili okrožno državno tožilstvo.

Prav tako Treven še ne pozna odziva Računskega sodišča, na katerega so naslovili poročilo o izvedbi notranje revizije v zvezi z uporabo službenih vozil v času SNS oziroma v letih 2009 in 2010.

Nobenega dvoma pa ni več, da je občina v času SNS vsaj dve zemljišči v obrtno-industrijski coni Nasipi prodala po nenavadno ugodnih cenah brez ustreznih zavarovanj; kupca sta jih namreč prodala dalje tudi do petkrat dražje. To sta primera Inoxa in velenjskega Gorenja. V zvezi s prvim je tožbo vložil že Barovič, saj Inox ni izpolnil pogodbenih obveznosti.

Spor z Unicreditom še rešujejo

Nasprotno: nepremičnine je prodal družbi Pilon Center za skoraj petkrat višjo ceno (za 125.000 evrov), kakor jih je dobil sam. Po lanski razsodbi okrožnega sodišča mora Inox občini vrniti dobrih sto tisoč evrov. Podobno pogodbo je občina pod SNS sklenila tudi z Gorenjem, a tudi to je zemljišče prodalo naprej - družbi Tomaža Ročnika Fractal Consulting. Z njim in z Gorenjem je občina podpisala sporazum o prevzemu obveznosti, ki jih Fractal ni izpolnil. Aktivnosti za zavarovanje občinskih interesov še tečejo.

Čeprav je notranja revizija pod Trevnom pokazala na sum nepravilnosti pri oddajanju dveh občinskih prostorov v najem, to je lokala Megas Aleksandros in poslovalnice Unicredit, je občina aneks k najemni pogodbi za prvega sklenila šele julija letos, z Unicreditom pa spor še rešujejo.

Treven napoveduje »pregon kaznivega dejanja«

Na letni ravni je prihodek proračuna iz naslova Megasa dobrih 8800 evrov, smo izvedeli. V primeru, da se občini o najemu prostorov za poslovalnico banke Unicredit ne uspe dogovoriti do decembra, pa Treven napoveduje »pregon kaznivega dejanja«. Občina je namreč v času Baroviča pogodbo za najem prostorov sklenila z ljubljansko družbo Tomcetes - po Trevnovem mnenju tudi to v škodo občine, saj od enajstih evrov najemnine občina dobi le pet evrov, šest jih ponikne neznano kam.

November bo mesec D tudi za družbo AGM Nemec iz Sedraža, ki na lokalni cesti Jager-Liza-Vrhe v času SNS del ni izvedla, kot bi morala. Čeprav je Treven že lani grozil z odškodninsko tožbo, če izvajalec nepravilnosti ne odpravi do letošnjega junija, se to ni zgodilo. AGM Nemcu je občina zaupala nov posel pri več kot 300.000 evrov vredni investiciji, za »sporno« cestišče pa bo poskrbel predvidoma do decembra, odvisno od vremena, pravijo na občini.