Počasno poslavljanje od Dermola

Po razrešitvi z vrha Teša ga, čeprav so to napovedali, še niso tudi odpustili

Objavljeno
07. november 2014 17.39
Peter Dermol
Brane Piano, Šoštanj
Brane Piano, Šoštanj
Šoštanj, Ljubljana - Po zagovoru v zvezi s ponedeljkovo razrešitvijo s čela Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in napovedano odpovedjo delovnega razmerja v družbi je Peter Dermol še vedno odločen: »Danes sem zavrnil vse očitke.« Čeprav je Holding slovenske elektrarne (HSE) v ponedeljek napovedal, da bodo Dermola tudi odpustili, torej v petekj še niso mogli pojasniti, kdaj.

Začasni direktor Teša Matjaž Eberlinc je dejal, da je o tem še prezgodaj govoriti in da bo na to temo z Dermolom potreben še en pogovor. Dermol je potem, ko je oddal svoj pisni odgovor na očitke, potrdil, da so se dogovorili za še en sestanek in povzel: »Pričakujem, da se bom vrnil na mesto direktorja. Pooblaščenka generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka je želela razširiti očitke na moje vodenje Teša in zahteval sem, da mi jih pošlje po pošti. Razrešitev me ne boli toliko, kolikor način, kako so jo izvedli. Košoroka sem pred mesecem dni prosil, naj me osebno obvesti, če me bo želel zamenjati, a je to izvedel drugače.«

Košorok nam je na vprašanje, zakaj se je odločil za odstavitev Dermola preko odvetnice, odgovoril, da je bil Dermol o krivdni razrešitvi obveščen po pravilih. »Nikjer ne piše, da bi ga moral o tem seznaniti osebno oziroma mu celo sam vročiti odpoved. Sicer pa ima HSE od začetka oktobra poslovodstvo z dvema članoma in sklep o odpoklicu sedaj že nekdanjega direktorja Teša sva podpisala generalni direktor in Stojan Nikolić kot finančni direktor HSE.«

Spomnimo, da je vodstvo HSE v ponedeljek Dermola odpoklicalo zaradi hujših kršitev delovnih obveznosti pri oddaji poslov in naročanju storitev (Andrejc, Petrol ...) z redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti ter napovedalo tudi redno odpoved. Za pol leta so za direktorja Teša imenovali Matjaža Eberlinca s HSE.

Dermol je v sredo pojasnil, da obtožbe zavrača, v odločitve, ki mu jih očitajo, pa je bil kot član in nato predsednik odbora za aktivni nadzor investicije v blok 6 vpleten tudi Eberlinc kot predstavnik lastnika. Še več, Eberlinc je že pred Dermolovim prihodom na vrh Teša soglašal s spornimi aneksi k pogodbi z Alstomom, zaradi katerih je zrasla cena bloka 6 ter z oddajo poslov mimo pravil. V odboru je bil že v času, ko so v Teš zavajali državo pri sprejemanju državnega poroštva, kar preiskujejo organi pregona. Prav tako v sredo so s HSE na Dermolove očitke odgovorili, da je posle in pogodbe kot odgovorna oseba sklepal edino Dermol.