Poček: Ameriških vojakov nočejo več videti

Postojnčani tokrat na nogah zaradi nočnega streljanja in eksplozij.

Objavljeno
06. maj 2014 21.19
Posodobljeno
07. maj 2014 06.00
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Postojna – Civilna iniciativa za Pivško kotlino brez streljanja je včeraj začela deliti letake, na katerih zlasti ameriškim vojakom, udeležencem vojaške vaje Rock Proof 2 na Počku, sporoča, da so nezaželeni. Postojnski župan še pričakuje pojasnila o pokanju in detonacijah tudi v poznih večernih urah.

Po protestih zaradi sprejetja državnega prostorskega načrta za Poček, zaradi zapor zračnega prostora in sploh nasprotovanju vojaškim aktivnostim na Počku si je Slovenska vojska pred prvim majem privoščila še vojaško urjenje s pokanjem in eksplozijami, ki so trajale še po 23. uri. Na pojasnila še vedno čaka postojnski župan Jernej Verbič, zbudila pa se je postojnsko–pivška civilna iniciativa in včeraj napovedala, da bo začela zlasti ameriškim vojakom, ki sodelujejo na mednarodni vojaški vaji Rock Proof 2, pa tudi slovenskim vojakom in drugim deliti posebne letake. Z njimi hoče tujce seznaniti z nasprotovanjem lokalnega prebivalstva vojaškim aktivnostim na Počku zaradi negativnih vplivov, ki jih te imajo na ljudi in naravo, ameriške vojake pa na koncu pisma pozdravljajo z željo, da se ne bi več videli.

Brigadir Miha Škrbinc, poveljnik 1. brigade Slovenske vojske, je včeraj novinarjem povedal, da je bila vojska opozorjena, da je z vajami motila nočni mir Postojnčanov, razloga za hrup pa da sta mogoča dva: da so se vaje zavlekle ali pa da so gozdovi po ujmi toliko redkejši, da ne varujejo več pred hrupom. Škrbinc je zagotovil, da z velikimi kalibri pozno zvečer ne streljajo več. Poveljnik je še potrdil, da se vojaško urjenje na Počku stopnjuje, saj bo tam jeseni spet približno tisoč pripadnikov vojska Natovih članic, ti pa bodo ustvarili med tisoč in dva tisoč prenočitev v Postojni, še opozarja Miha Škrbinc, ki prihodnost Počka vidi »v sobivanju med lokalno skupnostjo in vojaki v obojestransko korist«.

Od 24. aprila do 10. maja je na Počku skupno usposabljanje od 200 do 300 pripadnikov 1. brigade Slovenske vojske in 430 pripadnikov 173. zračno-desantne brigade oboroženih sil ZDA. Cilj vaje, v kateri uporabljajo tudi bojno strelivo in letala, je povezati obe enoti pri delovanju v mednarodnem okolju.