Poceni stanovanje tudi Janezu Stanovniku

V sklopu Centra starejših Trnovo se bo v mestna oskrbovana stanovanja v oktobru začelo postopoma vseljevati 51 Ljubljančanov.

Objavljeno
01. oktober 2009 12.36
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana - V sklopu Centra starejših Trnovo se bo v mestna oskrbovana stanovanja v oktobru začelo postopoma vseljevati 51 Ljubljančanov, ki so bili izbrani na prvem tovrstnem razpisu ljubljanskega stanovanjskega sklada. Večina izmed njih (39) jih bo dobila zato, ker so starostno ali invalidsko upokojeni, praviloma starejši od 65 let in so zmožni samostojnega bivanja s pomočjo servisnih storitev. Preostala dvanajsterica pa jih bo dobila kot »zaslužni upokojeni meščani«. Devet prostih stanovanj bodo pozneje razdelili še med prijavljence s ponovljenega razpisa - med njimi menda ne bo več zaslužnih meščanov. Med zadnjimi je sicer najodmevnejše ime Janez Stanovnik, nekdanji predsednik predsedstva SRS, nosilec spomenice 1941 in predsednik Zveze borcev za vrednote NOB in naš dolgoletni predstavnik v OZN.

Posebnost razpisa za oskrbovana stanovanja je bila možnost, da na njem kandidirajo tudi zaslužni Ljubljančani, ki imajo status upokojenca - s tem, da pri njih ni bilo pomembno izpolnjevanje drugih splošnih pogojev ali dohodkovnega cenzusa. Odločitev o upravičenosti posameznega kandidata je sprejel nadzorni svet Javnega stanovanjskega sklada MOL na podlagi predložene dokumentacije, kot so nagrade, priporočila, opis pomembnih dosežkov ...

 

Garsonjere ali večsobna stanovanja je tako dodelil Janezu Stanovniku, pionirki filmske vzgoje v slovenskem šolstvu Mirjani Borčič Flaker, prejemnici Gallusove plakete za razvoj slovenskega mladinskega zborovskega petja Majdi Hauptman, heraldiku Francu Valtu Jurečiču, ki je sodeloval tudi pri izdelavi grba in zastave Mesta Ljubljane, dolgoletni ravnateljici OŠ Vič Slavici Kumar, ki je kandidirala skupaj z možem Adrijanom Kumarjem, nosilcem prve oborožene akcije proti okupatorju 7. 9. 1941 in partizanske spomenice 1941, novinarju RTV Ljubljana Petru Likarju, nekdanjemu uredniku Naše Komune in soustanovitelju civilne iniciative za gradnjo oskrbovanih stanovanj v Trnovem, Milanu Naprudniku, članu Ljubljanskega geodetskega društva, Zveze geodetov Slovenije, društva Zeleni prstan, Anki Petrovčič, nekdanji pomočnici direktorja Urbanističnega inštituta RS in soustvarjalki urbanistične in stanovanjske politike mesta, Olgi Skender in izumitelju ter nekdanjemu republiškemu urbanističnemu inšpektorju Karolu Urbančiču, članoma Društva civilnih invalidov vojn Slovenije in pripravljavcema zakona o žrtvah vojnega nasilja ter sklada za poplačilo vojne odškodnine, Bojanu Zabelu, doktorju pravnih znanosti in rednemu profesorju na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, Zdravku Zoretu, ki je kandidiral skupaj z ženo Dušico Hlade Zore, članico Zveze društev za osteoporozo Slovenije.

 

Kot so povedali na ljubljanskem stanovanjskem skladu, je Janez Stanovnik vnaprej prosil za dodelitev majhne enote in izračun profitne najemnine, saj namerava razliko med obema najemninama mesečno nakazovati eni od humanitarnih organizacij. Ker je profitna najemnina za 25 odstotkov višja od neprofitne, bo izračunana razlika za garsonjero na mesec znašala približno 27 evrov (na letni ravni 324).

 

Iz četrkovega Dela