Počitnice prekinja jesenski rok mature

Jutri na preizkusu znanje slovenščine, italijanščine, madžarščine.

Objavljeno
24. avgust 2014 18.36
Slovenija, Ljubljana, 07.Maj2011, Matura, izpit iz Slovenščine. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja
Ljubljana – Začenja se jesenski izpitni rok splošne, v torek pa tudi poklicne mature, h katerima se je prijavilo nekoliko manj dijakov kot lani. Prvi bodo z rezultati seznanjeni 15., drugi pa 8. septembra. Uspešni bodo še imeli možnost vpisa na visokošolske zavode.

Na jesenski rok splošne mature se je letos prijavilo 2645 kandidatov, od tega jih bo 699 zrelostni izpit opravljalo prvič. Največ, 827, jih bo svoje znanje v prihodnjih dneh dokazovalo na popravnih izpitih pri enem ali dveh predmetih. Vsi, ki so bili neuspešni pri več kot dveh izpitih, pa morajo maturo popravljati v celoti. Maturo je mogoče pisati tudi v dveh delih – takšnih nadobudnih maturantov bo v jesenskem roku 167. Številke bodo, vsaj sodeč po prejšnjih letih, na koncu nižje za nekaj sto kandidatov, saj se nekateri izpitov ne bodo udeležili, a je glede na trend mogoče pričakovati, da jih bo uspešnih 40 odstotkov. Poleg navedenih bodo na šolske klopi v prihodnjih dneh sedli še tisti, ki bodo popravljali ocene ali pa opravljali dodatne izpite mature.

Dneva D: 8. in 15. september

Jutri se bodo kandidati potili ob preizkusih slovenščine, italijanščine in madžarščine, jutri bo sledila matematika, od srede pa izpiti iz tujih jezikov in izbirnih predmetov. Pisni del bo potekal do sobote, ustni od prihodnjega ponedeljka.

Nekateri si bodo zares oddahnili šele 15. septembra, ko bodo znani rezultati splošne mature, še pred njimi, 8. septembra, se bodo s svojim uspehom seznanili kandidati poklicne mature. Na jesenski rok te se je letos prijavilo malo manj kot 3500 kandidatov iz 149 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih. Lani se jih je prijavilo štiri tisoč, nazadnje pa jih je poklicno maturo opravljalo malo več kot 2500, od katerih je bilo uspešnih skoraj 70 odstotkov.