Počitnice: šolniki zadovoljni, žičničarji s tretjino manj prometa

Enotne zimske počitnice so s šolskega zornega kota dosegle svoj namen. Na smučiščih, razen na Kaninu, ni bilo gneče, varnost ni bila ogrožena, večji obisk pa so imela zdravilišča in kopališča, je izjavil direktor direktorata za vrtce in osnovne šole na ministrstvu za šolstvo Boris Černilec.

Objavljeno
02. marec 2011 23.46
Nevenka Žolnir, notranja politika
Nevenka Žolnir, notranja politika
Ljubljana – Vendar to še ne pomeni, da bo sprememba šolskega koledarja obveljala tudi prihodnje leto. Kljub kritikam iz gospodarstva ministrstvo za šolstvo za zdaj ne napoveduje nobenega novega ukrepa razen podrobne analize učinkov skupnih počitnic.

Delovna skupina za evalvacijo učinkov združenih počitnic, ki jo vodi Boris Černilec, je zbrala podatke o rezultatih turističnih sezon prejšnjega desetletja, konec marca bo statistični urad objavil tudi začasne podatke o letošnjih prihodkih, dokončne pričakujejo maja. To bo vsekakor prepozno, če bi želeli proceduro ponovne spremembe šolskega koledarja izvesti demokratično, torej z najmanj enomesečno javno razpravo, je dejal Černilec.

Predlog drugačnega koledarja bi morali po vseh pravilih pripraviti konec aprila ali v začetku maja. Šole morajo biti zaradi načrtovanja dela v prihodnjem obdobju o spremembi obveščene najpozneje v začetku junija. Ali je na hitre analize začasnih podatkov možna tudi drugačna (arbitrarna) politična odločitev, direktor direktorata s svojega položaja ni hotel špekulirati. Ministrstvo za šolstvo je v prvi vrsti odgovorno za šolsko politiko, je bil njegov kratek komentar na to temo.

Pritiski iz gospodarstva v smeri vzpostavitve prejšnjega sistema deljenih počitnic so veliki. Znano je, da se je prejšnji teden za to javno zavzel tudi predsednik vlade Borut Pahor. Minister za šolstvo Igor Lukšič pa je že večkrat poudaril, da se šolstvo ne bi smelo prilagajati gospodarskim interesom.