Hrvaška znova zahteva odstranitev slovenske žice

Na meji s Hrvaško je bilo do srede postavljene 136,5 kilometra ograje, ki je stala nekaj več kot 1,9 milijona evrov.

Objavljeno
18. december 2015 16.51
rajsek/Ograja na meji
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Maribor - Do srede je bilo na slovenski meji s Hrvaško postavljene 136,5 kilometra ograje, ki je stala nekaj več kot 1,9 milijona evrov, je med današnjim obiskom v Mariboru povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Tekoči meter celotne ograje je po njegovih besedah stal 13,9 evra, samo žice pa 10,8 evra.

Dobaviteljev za omenjenih 136,5 kilometra ograje, ki je sestavljena iz različnih delov in materialov, je bilo po besedah ministra 21. »Dobaviteljev same žice pa je pet,« je dodal.

»Ograjo smo nabavili na najbolj možen racionalen način,« je zatrdil in dodal, da tudi njemu ograja niti približno ne ustreza. »Živim v krajih, kjer je postavljena. Ta ograja je grozna, grda, nikakršna in moteča v okolju. A ko se moram odločati med varnostjo in tem, da imamo nek tujek v okolju, se bom vedno odločil za varnost.«

Hrvaška diplomacija zahteva odstranitev žične ograje

Hrvaško zunanje ministrstvo je danes izročilo novo diplomatsko noto slovenskim diplomatom z veleposlaništva v Zagrebu z vnovično zahtevo, naj Ljubljana odstrani žično ograjo z rezili z vseh delov hrvaškega državnega ozemlja, ki jih je sicer omenjala že v prejšnjih notah. Današnja nota je že šesta v petih zaporednih tednih.

Hrvaška diplomacija zahteva tudi odstranitev žične ograje s prehodnih točk, ki so določene s pravili obmejnega režima v sporazumu o obmejnem prometu in sodelovanju (Sops). Slovenijo so pozvali, naj uskladi svoja ravnanja z mednarodnimi pravnimi obveznostmi.

Milanović o Cerarjevi izjavi: To je smešno

Hrvaški premier Zoran Milanović se je na četrtkove besede slovenskega kolega Mira Cerarja o možnem prihodu prebežnikov čez Istro proti Italiji danes v Bruslju odzval z besedami, da je takšno pojasnilo smešno.

To ni res, a če Miro to potrebuje, da se opraviči pred slovensko javnostjo, potem v redu, je še dejal in dodal, da kaj dosti več od tega ne more reči.

Kljub temu je Milanović za konec poudaril še to, da je slovenski kolega zanj v političnem smislu »dobra novica« in da so vrednote, za katere se zavzemata njegova stranka in koalicija, zdrave vrednote, za katere bi si želel, da bi jih bilo več v hrvaškem prostoru. »To je moj kompliment njemu,« je še dejal hrvaški premier in dodal, da dnevna politika nekatere pač spremeni. »Mene ni v teh štirih letih,« je sklenil.

Lovci opozarjajo na posledice

Nekatere lovske družine imajo več kot deset kilometrov tehničnih ovir, njihov nadzor pa je hud organizacijski in stroškovni zalogaj, so na četrtkovem sestanku Lovske zveze Slovenije opozorili lovci z območij, kjer so nameščene te ograje. V društvih za zaščito živali opozarjajo tudi na posledice, ki jih bo ograja imela na divjad in velike zveri.