Počlovečeni roboti dr. Hiroshija Ishigura zavzeli Trbovlje

Na Speculumu Artiumu prvič pri nas demonstracija replike živega človeka: dr. Ishiguro in Geminoid G4.

Objavljeno
09. oktober 2013 19.04
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Peti festival novomedijske produkcije Speculum Artium v Trbovljah prinaša presežek: posvečen je apologetom nove civilizacije, humanoidnim robotom, približkom človeka s kožo, toplo in mehko na otip, z gubami na obrazu in s solzami v očeh. Svojega dvojčka Geminoida G4 bo prvič pri nas predstavil profesor z univerze v Osaki dr. Hiroshi Ishiguro.

Festival, ki ga bodo uradno odprli jutri ob 20.30 uri, se začne popoldne s simpozijem v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje na temo, ki zanima zlasti humanistično filozofijo: kako v postindustrijsko družbo sociološko umestiti princip umetne inteligence, ki je videti kot človek, ki razmišlja in čuti kot človek, a je še zmeraj stroj?

V treh festivalskih dneh prvi mož festivala Zoran Poznič v Trbovljah pričakuje večtisočglavo množico, saj gre za prvo predstavitev principa počlovečenih robotov, replike živega človeka, ki do popolnosti obvlada tridimenzionalni prostor in mimiko telesa, v naši državi. Profesor Ishiguro vodi laboratorij na inštitutu za napredne raziskave na področju telekomunikacij v Osaki in je eden od pionirjev androidne znanosti, vodilni svetovni kreator živih skulptur, med njimi tudi svojega dvojnika - robota G4. Medtem ko ZDA robote razvijajo zlasti za potrebe vojske, postajajo humanoidni roboti »z dušo« na Japonskem del vsakdana, družabniki ljudem.

V petek bodo domače dosežke na področju robotike predstavili strokovnjaki Inštituta Jožef Stefan, premierno bo potekala instalacija Fakultete za računalništvo in informatiko Veliki brat te gleda, v zasavskem muzeju pa bo fotografska razstava s poudarkom na storm trooperjih - vesoljskih bojevnikih, ki so jih Trboveljčani posrečeno umestili v domače okolje.

V festivalskem »zaodrju« se bo že tradicionalno odvijal tudi mednarodni video art festival, za katerega so letos izbrali 36 del. Prvič jih bodo tudi nagradili.