Pod umazanijo se je skrival Zevs

Restavratorji so v Hudičevem turnu tri mesece obnavljali stenske poslikave. Načrtujejo kulturne dogodke.

Objavljeno
03. november 2017 21.35
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Dolenjske Toplice – Precej dela so imeli restavratorji pri obnovi dotrajanih poslikav v znamenitem Hudičevem turnu v Soteski pri Dolenjskih Toplicah, saj jih je zob časa v tristo letih dodobra načel. Umetnine v pritličju objekta že kažejo podobe, kakršne je ustvaril znameniti nizozemski slikar Almanach.

Zaradi doslej slabo vzdrževanega vrtnega paviljona v obliki štiriperesne deteljice, ki ga je konec 17. stoletja zgradil grof Jurij Žiga Gallenberg, in njegove neprimerne rabe v preteklosti, saj so v njem po vojni uredili celo stanovanja, je v Hudičevem turnu na stenskih poslikavah nastala velika škoda. Še posebno uničene so bile slikarske mojstrovine v pritličju, kjer se je zaradi izjemno visoke kapilarne vlage na površini poslikav naložila debela plast umazanije, solitrov, plesni in mikroorganizmov, ponekod je bila površina prekrita celo s sigo – tanko plastjo kalcijevega karbonata.

Skriti prizori pod umazanijo

Topliška občina je v sodelovanju z novomeško območno enoto zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) najprej odpravila vzroke zamakanja, nato pa so sledila konservatorsko-restavratorska dela na stenskih poslikavah, ki so potekala od sredine avgusta do včeraj. V tem času je ekipa pod vodstvom restavratorke Anje Urbanc odstranila nanose, ki so se stoletja nalagali na površino stenskih poslikav. Z odstranitvijo nečistoč so se po dolgem času spet prikazali nekateri prej skriti prizori, kot so štorklja, rački in dva lovca, velika zgolj nekaj centimetrov. »Pokitali smo večje manjkajoče dele in manjše razpoke v barvni plasti, globlje razpoke pa z injektiranjem globinsko zapolnili s polnilom na osnovi apna. Z utrjevanjem barvne plasti poslikave smo preprečili njihovo nadaljnje propadanje. Nazadnje smo izvedli še retušo manjkajočih delov,« je za Delo pojasnila Urbančeva.

Ker restavratorji – v projektu so sodelovali še Mateja Kavčič, Sebastjan Starec in Tadeja Kajzar Trajkovski – ohranjajo originalno poslikavo, manjkajočih delov niso doslikali, saj brez fotografske dokumentacije ni mogoče predvideti natančnega videza izgubljenega originala. Pokitane poškodbe in razpoke se zgolj retuširajo, kar pomeni, da poslikave ne preslikajo, temveč s sistemom kratkih barvnih črt in pik na videz zakrijejo manjkajoče dele. Poslikava tako deluje bolj celovito, a hkrati ohrani pridih starine, ki govori o njeni tristoletni zgodovini.

Nova vsebina za stolp

Lotili so se obnove poslikav tudi na stropu, kjer je predstavljen prizor iz grške mitologije, ko Zevs spremenjen v orla ugrabi trojanskega princa Ganimeda in ga odnese na Olimp, kjer ugrabljenec postane točaj bogovom. Okrog njiju pa so upodobljeni plešoči angelčki. »Hudičev turn ima prav posebno karizmo, v katerem poslikave prikazujejo življenje ljudi, ki so po dolgem času spet oživeli,« je dejala Urbančeva, ki jo je objekt s svojimi zgodbami povsem prevzel. »Skladno s konservatorskim načrtom smo obnovitvena dela nadzorovali in nimamo nobenih pripomb,« je ob koncu del povedal Tomaž Golob iz novomeškega ZVKD.

S koncem obnove so zadovoljni tudi v Turističnem informativnem centru Dolenjske Toplice, ki želijo objektu zdaj dodati nove vsebine. Njihov vodja Primož Primec je povedal, da nameravajo dosedanjemu sklepanju poročnih zvez dodati še več kulturnih vsebin, predvsem z organizacijo koncertov in likovnih razstav, saj je bilo te kulturne zvrsti doslej občutno premalo. V prihodnje nameravajo obnoviti še prostor s freskami v prvem nadstropju, kamor vodijo polžaste stopnice, vendar časovni načrt začetka teh del še ni določen in niti finančna sredstva za izvedbo tega projekta še niso zagotovljena v državnem in občinskem proračunu.