Podbregar: Falcon najboljša izbira

Iztok Podbregar je pred komisijo DZ povedal, da je država pri nakupu falcona za to ceno dobila takrat najbolj zmogljivo letalo. Taka zaslišanja se mu zdijo izguba časa.

Objavljeno
14. februar 2008 12.43
Iztok Podbregar
Ljubljana - Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za obrambo Iztok Podbregar je na pričanju pred preiskovalno komisijo DZ, ki preverja nakupe orožja od leta 1994, povedal, da je država pri nakupu falcona za to ceno dobila takrat najbolj zmogljivo letalo. Z oddajo letala se Podbregar osebno ni strinjal zaradi neustrezno urejenega vprašanja VIP prevozov.

Da oddaja falcona ni bila dobra odločitev, je sicer osebno mnenje Podbregarja. Ker Slovenija nima lastnega letala na vladni ravni, nima ustrezno urejenih VIP prevozov, je pojasnil Podbregar, ki je nekaj mesecev sodeloval tudi v delovni skupini za nakup vladnega letala. Vprašanje varnostnih VIP prevozov pa po njegovih besedah ni bilo nikoli vrednoteno pri oddaji letala.

Podbregar je poudaril, da je bil član vladne delovne skupine od junija 2001 do septembra istega leta. Delovna skupina je tem v času po njegovih besedah delala v skladu s sklepom vlade.

Koalicijskega člana komisije Josipa Bajca je zanimalo, ali je Podbregar sodeloval na seji vlade, ko je prišlo do odločitve o nakupu. Podbregar je zatrdil, da kot državni sekretar ali ministrski svetnik ni sodeloval na nobeni seji vlade, povezani z nakupom vladnega letala.

Predsednika komisije je še zanimalo, zakaj se je Podbregar v nekem dokumentu ministrstva za obrambo zavzel za nakup letala airbus 318, vendar je bila cena za to letalo precej višja, kot je bil najvišji znesek, ki ga je za nakup namenila vlada. V tem dokumentu je šlo za strokovne rešitve glede večnamenskega letala za državne potrebe. "Zavzemal sem se, da so nakupi večnamenski," je povedal Podbregar.

Na vprašanje, zakaj delovna skupina ni predlagala nakupa cenejšega letala, je Podbregar odgovoril, da obstajajo tehnični programi, kjer se vse ponudbe dajo na isti imenovalec. In ta program je pokazal, da je bila ponudba za falcona ugodnejša.

Po koncu zaslišanja je Iztok Podbregar v izjavi za medije dejal, da se je na povabilo komisije odzval kot priča, saj je dejansko nekaj mesecev opravljal funkcijo državnega sekretarja. Po njegovem mnenju gre pri zaslišanju za izgubo časa in zapravljanje davkoplačevalskega denarja.