Podcenjevanje bolezni, ki spodkopava prirejo

Slovenija je zaradi slabe oskrbe s hrano vso bolj odvisna od dokupov živil v tujini. Še posebej problematična je prireja svinjskega mesa, na kar pa vpliva tudi razširjenost kronične kužne bolezni prašičev.

Objavljeno
27. oktober 2009 08.35
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Ljubljana - V zadnjem času pogosto poudarjajo težave zaradi slabe samooskrbe s hrano, zaradi česar je Slovenija čedalje bolj odvisna od dokupov manjkajočih živil v tujini. Med čedalje bolj »rahitičnimi« področji domače proizvodnje je kritično zmanjšanje prireje svinjskega mesa - že poleti so, sicer neuradno, razglašali, da se je zmanjšala z nekdanjih 70 pod 50 odstotkov samooskrbe. Zdaj je ta delež menda še manjši in gotovo daleč od tistega, ki ga predstavljajo na resornem ministrstvu v novi strategiji razvoja kmetijstva. Razlog za tako nazadovanje so ne le slabše gospodarske razmere, ampak tudi razširjenost kronične kužne bolezni prašičev, pred katero si uradna veterina zatiska oči.

V Sloveniji se je namreč po odprtju meja z državami EU razširila bolezen, ki jo na kratko poimenujejo PRRS, prašičji respiratorni reprodukcijski sindrom ali prašičji aids. Je kronična bolezen in povzroča veliko gospodarsko škodo. Brez izkoreninjenja je ogroženo zdravje celotne črede, svarijo veterinarji in opozarjajo na precej neresen strokovni pristop veterinarske oblasti.

Bolezen, za katero trdijo, da je ekonomsko dražja kot prašičja kuga, je namreč kriva za 40 odstotkov več poginov živali, za slabše prirastke in pogostejše reprodukcijske motnje. Zaradi tega je skupna prireja ne le dražja, temveč premajhna. Kakor trdijo naši neuradni viri, se je pri nas tako zelo zmanjšala, da je samooskrba s prašičjim mesom le še na bornih 30 odstotkih. »Tudi če uradno govorijo drugače, to ni res, ker zapirajo farme. V Sloveniji imamo le še tri, prireja v manjših zasebnih rejah pa tudi ni večja, prej nasprotno,« je bil kritičen eden izmed naših sogovornikov.

Več v torkovi tiskani izdaji Dela