Podelili Prešernove nagrade

Na osrednji proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku so slovesno podelili Prešernovi nagradi, ki sta ju prejela skladatelj in pianist Janez Matičič ter dramski in filmski igralec Radko Polič Rac, in nagrade Prešernovega sklada.

Objavljeno
07. februar 2007 22.30
Janez Matičič
Ljubljana - Na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je potekala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, je predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Dušan Jovanovič podelil Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada.

Prešernovi nagradi za leto 2007 sta prejela igralec Radko polič - Rac, in sicer za življenjsko delo na področju scenske umetnosti, ter skladatelj in pianist Janez Matičič, za življenjsko delo na področju glasbene ustvarjalnosti.

Nagrado Prešernovega sklada pa so prejeli: Anton Bogov (baletni plesalec) za umetniške kreacije v zadnjih dveh letih, Urška Pompe (skladateljica) za umetniška dela v zadnjih dveh letih, Vesna in Matej Vozlič (arhitekta) za umetniške dosežke v zadnjih dveh letih, Suzana Tratnik (pisateljica) za knjigo Vzporednice, Marko Peljhan (intermedijski umetnik) za umetniški projekt MakroLab, Jože Slak - Djoka (slikar) za razstavo Slike za slepe v Mali galeriji.

Matičič genialno uporablja saksofon

Janez Matičič je v zadnjih nekaj letih spoznal saksofon in ga genialno uporabil kot solistični inštrument v Drugi simfoniji, ki jo je pred petimi leti krstil Orkester slovenske filharmonije z Markom Letonjo, lani pa je Zagrebški kvartet saksofon na festivalu Saxophonia v Rigi krstno ter nato še v ZDA izvedel njegov Kvartet za saksofone "Memory". Zanj je Claude Delangle, glasbenik in profesor saksofona na Pariškem konzervatoriju, dejal, da je to ena najboljših sodobnih komornih skladb za saksofon, je v utemeljitvi zapisal član strokovne komisije za glasbo pri Upravnem odboru Prešernovega sklada Matjaž Drevenšek.

Rac igra na vse ali nič

Radko Polič Rac igra navse ali nič, da je "vrvohodec brez varovalne mreže" ter da je igralec, fanatik, ki sebi in drugim postavlja maksimalistične zahteve. Toda Polič ima igro od začetka do konca pod nadzorom: nobena njegovih raztrganih kretenj in razbitih hlastnih formulacij ni prepuščena naključju. Rac, kot piše v obrazložitvi, ostaja izmuzljiv jasnim besedam, ki ne premorejo emotivnosti in poetičnosti, opisljiv je le skozi skrajna nasprotja. Tisto, kar se da izmeriti, so njegovi nastopi na filmu, na radiu, v serijah in televizijskih nanizankah, je v utemeljitvi napisal Sebastijan Horvat .

Medtem ko je Prešernov nagrajenec, skladatelj in pianist Janez Matičič v svojem zahvalnem govoru orisal ustvarjalno pot, določeno tako s klasičnimi kot elektroakustičnimi točkami, je drugi "veliki" nagrajenec, dramski in filmski igralec Radko Polič-Rac izrekel zahvalne besede in "besede neslišne" svojim številnim dragim, tudi soigralcem, ki jih je nemara kdaj "užalil v ustvarjalni norosti".

Matičič je proti koncu svojega govora citiral prijatelja, ki je zanj dejal, da je kljub ljubezni do modernega v svojem bistvu še vedno romantik. Del enega in drugega so skladatelj in glasbenici nato dokazali v praksi - občinstvo je prisluhnilo deloma Mehanika in Frenetico.

Prejeli 34 predlogov za Prešernove in 46 predlogov za nagrade Prešernovega sklada

Kot je povedal Jovanovič, je za Prešernovo nagrado na UO prispelo 34 predlogov, za nagrade Prešernovega sklada pa 46. Toda, kot verjame Jovanovič, umetnost ni tekma, ne da se je meriti, zato v njej ni zmagovalcev in poražencev. Nagrade so med drugim javno orodje za populariziranje umetnosti, je še povedal Jovanovič.

Na slovesnosti, ki je obenem tradicionalna osrednja državna proslava ob Prešernovem dnevu, je državno himno na orgle zaigral Tomaž Sevšek. Poročilo o delu Upravnega odbora Prešernovega sklada bo podal njegov predsednik Dušan Jovanovič. Po podelitvi nagrad in slavnostnima nagovoroma Prešernovih nagrajencev bo umetniški program v režiji Jake Ivanca.

Ansambel Opere in baleta ter Drame SNG Maribor je izvedel "krotko opero v enem dejanju" Al' pekel al' nebo skladatelja Alda Kumarja na libreto, po Francetu Prešernu, Jere Ivanc. Dirigiral je Simon Robinson, koreografijo je prispeval Edvard Clug, solisti Andreja Zakonjšek, Irena Petkova, Marjan Trček, Jože Vidic, Marko Mandir, baletna solista Evgenija Koškina in Matjaž Marin je ob opernem zboru nastopili na sceni Branka Hojnika in v kostumih Alana Hranitelja. Prieditev je vodila Pia Zemljič.

Več informacij o nagrajencih bo danes, po 22. uri, dostopnih tudi na spletni strani Ministrstva za kulturo: www.kultura.gov.si ("Zbornik Prešernovega sklada 2006").