Podivjani apetiti gradbenikov

Zaradi vrtoglavih cen ogroženi gradnji največjih urgentnih centrov, UKC Ljubljana in UKC Maribor. Kaj pa bolniki?

Objavljeno
11. oktober 2013 22.52
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Razpis za gradnjo urgentega centra v Mariboru je minister za zdravje Tomaž Gantar ustavil, razlogi za to pa spominjajo bolj na Divji zahod, kot si pač Slovenci Divji zahod predstavljamo, kot na Slovenijo, ki jo imamo za urejeni del Evrope. Kakšna zmota!

Dogajanje okoli mariborske urgence je potekalo tako, kot smo ga v Delu že opisali v četrtek, je pa minister na današnji tiskovni konferenci navedel nekaj zanimivih podrobnosti. Sicer pa mora Slovenija do konca decembra začeti graditi vseh desetih urgentnih centrov. Zanje bi lahko dobila 30 milijonov evrov iz evropskih skladov, 5,3 milijona evrov pa bo dala iz državnega proračuna. Če ne bodo vsi projekti pravi čas pripravljeni, bo ustrezno manj denarja iz EU. Trenutno so v negotovosti centri v Mariboru (ustavljen razpis), Novem mestu (občina je zamujala s prostorskimi načrti) in Slovenj Gradcu (predrag projekt).

V Mariboru trikrat dražje kot v Nemčiji

Na razpis, objavljen aprila, so se prijavila tri podjetja: Kolektor Koling iz Idrije ter Strabag in GH Holding iz Ljubljane. Njihove ponudbe so bile od 10,5 do 17,7 milijona evrov. Razpis se ni mogel končati, ker sta se dve drugi, na razpisu neprijavljeni podjetji pritožili. To sta bila Tames iz Ptuja (pritožil se je zaradi rokov, a ti so bili v skladu z zakonom) in Begrad iz Novega mesta (pritožil se je zato, ker bi po njihovem mnenju moral razpis zahtevati od ponudnikov izkušnje gradenj podobnih objektov). Državna revizijska komisija je pritožbi Begrada ugodila, ministrstvo je moralo razpis dopolniti in pozvati k ponovnim prijavam. Drugič se je prijavil en sam ponudnik – GH Holding, v sodelovanju z obema pritožiteljema, torej Tamesom in Begradom, in tudi s Kolektorjem Kolingom.

Ali so se povezali že prej ali šele pozneje, nihče ne ve, a gre za neverjetna naključja, je menil minister, ki bo ta sum prijavil uradu za varstvo konkurence. V tem času je že prej najdražji GH Holding svojo lastno ceno zvišal za skoraj milijon (na 18,5) in tako presegel vse rekorde: za zgrajeni kvadratni meter (brez opreme) bi zaračunal okoli 7000 evrov, kar je – tako Gantar – trikrat dražje kot v Nemčiji. Minister je razpis zato ustavil.

»Upravičeno bi mi očitali negospodarno ravnanje, če bi to dopustil. Sicer pa je na razpolago največ 14 milijonov evrov, tako da tudi zato ne more iti skozi,« je dejal. Minister še ni vrgel puške v koruzo in pravi, da HD Holding lahko bistveno zniža ceno ali pa bo objavil nov razpis. Meni, da ga do konca decembra lahko izvede in v Mariboru vendarle začnejo graditi. Toda to ni odvisno od ministrstva, ampak od pritožiteljev, je dejal.

V Celju 20.000 evrov za navaden diktafon

Divji zahod naših gradbincev se kaže tudi v Celju, kjer je bila izmed šestih najcenejša ponudba (6,7 milijona) skupaj nastopajočih podjetij Gradie iz Trnovelj pri Celju in Medicoengineeringa iz Trzina. Ob pregledu ponudbe so na ministrstvu ugotovili, da bo 20 diktafonov stalo kar 400.000 evrov. Vsak snemalnik bi torej stal 20.000 evrov, čeprav gre za zelo preproste naprave, ki v prosti prodaji stanejo približno sto evrov (ali največ tisoč evrov, kot je rekel minister). Posel je bil sklenjen po tem, ko je ponudnik v pogodbo vnesel popust v višini 400.000 evrov.

Ljubljana, ustavljena še naprej

Najbolj boleča točka v državi je gotovo gradnja urgence pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Cena se je s 30 milijonov evrov na začetku leta 2007 povišala na vrtoglavih 140 milijonov evrov leta 2012. Minister Gantar je gradnjo ustavil, ko bi moral podpisati razpis za 70 milijonov evrov. Zdaj je dokončanje vredno zgolj 12,8 (skupna ponudba Medicoengineeringa in Gorenja) ali 25 milijonov (ponudba Kolektorja Kolinga), a država niti tega denarja za objekt, v katerega pride vsako leto 100.000 bolnikov po nujno medicinsko pomoč, nima. Leta 2014 bo tako lahko dala za urgenco UKC zgolj 1,6 milijona evrov, kaj bo pozneje, se ne ve. To investicijo je po levi prehitela hematologija (manjka ji še oprema za en milijon) in seveda celovita zamenjava vodovodnih cevi na novem onkološkem inštitutu. Minister je prav včeraj izbral ponudnika, po vsej verjetnosti cenejšega Kovinarja iz Kočevja (6,79 milijona z DDV).