Podjetniki so za sanacijo cone Laze v Stražišču pri Kranju

Prokurist Ekola in Ekorela Vojko Šiler poudarja, da imajo dovoljenja za obratovanje in da ni mogoče, da bi cono kar zaprli.

Objavljeno
19. marec 2014 19.22
Ekol
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Mestna občina Kranj bo do 15. maja pripravila idejni projekt komunalne ureditve cone Laze v Stražišču.

Primarna kanalizacija bo plačana s komunalnim prispevkom, v coni pa bo treba zagotoviti še dodatne količine vode, jo elektrificirati in napeljati plin, je včeraj po sestanku s predstavniki podjetij v industrijski coni povedal župan Mohor Bogataj.

Poročali smo o gnevu krajanov Stražišča, ki so po naključju izvedeli, da namerava podjetje Ekorel v neurejeni coni povečati količino obdelanih nevarnih odpadkov. Po burnem sestanku na sedežu krajevne skupnosti je podjetnik Jure Krč občini ponudil finančno pomoč za ureditev cone in predlagal sestanek z lastniki objektov v coni in predstavniki občine.

Od 20 povabljenih jih je včeraj na občino prišla več kot polovica, prokurist Ekorela in Ekola Vojko Šiler pa je vnovič zatrdil, da ti dve podjetji nista onesnaževalca, z županom pa so se med drugim pogovarjali, da se je na širšem območju cone pred 30 ali 40 leti res odlagalo pnevmatike, olja in komunalne odpadke ter da gre res za ekološko bombo. »Lastniki so pridobili obratovalna dovoljenja in nihče nam ne more kar ukazati, naj opustimo proizvodnjo in odidemo. Območje je treba sanirati,« je dejal Vojko Šiler.

Župan Bogataj o tem, kdo je onesnaževal Stražišče v preteklosti ni želel govoriti, povedal je le, da je občina pred desetimi leti onesnaženje prijavila inšpekciji, potrdil pa je tudi obljubo, da bo občina v zvezi z Ekorelovo napravo na Agencijo RS za okolje v roku naslovila dopis.