Podmežakla skoraj brez prireditev in gledalcev

Dve leti po prenovi Tribune s 5000 sedeži večino samevajo, na občini prepričani, da so deset milijonov porabili smotrno.

Objavljeno
27. november 2015 17.23
Dvorana Podmežaklja
Blaž Račič
Blaž Račič

Jesenice - V prvih dveh letih po deset milijonov evrov vredni prenovi so v športni dvorani Podmežakla pripravili vsega 14 večjih prireditev, tribune za 5000 gledalcev od konca evropskega prvenstva v košarki bolj ali manj samevajo, hokeja na profesionalni ni. Na občini kljub temu vztrajajo, da je bila naložba, za katero morajo Jeseničani do leta 2022 odplačati 330.000 evrov posojila, upravičena.

Najpogostejši uporabniki dvorane so tako rekreativci in športni klubi zaradi dobrih pogojev za vadbo. Z ustaljenimi športnimi programi na ledu je med tednom v povprečju zasedena deset ur na dan, ob vikendih pa kar 16 ur, je povedal Zoran Kramar, direktor zavoda za šport Jesenice. A hkrati priznava, da pogrešajo tekmovanja prve hokejske ekipe, saj pride tekma v ligi INL na domačem ledu na vrsto le enkrat na deset dni. Ura najema dvorane stane 160 evrov, za izvajalce letnega programa športa v občini Jesenice pa 61 evrov, razliko pa plača občina.

Letos so imeli z dvorano 220.000 evrov stroškov za elektriko, komunalne storitve in ogrevanje, vzdrževanje jih je stalo še 60.000 evrov, iz tržne dejavnosti pa bodo do konca leta ustvarili za 183.000 evrov prihodkov, še 96.000 evrov bo za obratovanje zagotovila občina.

Pogrešajo podporo občine

Možnosti, da bodo Jesenice spet imele prvo ekipo, ki bi lahko tekmovala v ligi Ebel, s čimer bi v dvorano pritegnili gledalce in upravičili vložek v gradnjo vzhodne tribune in prenovo dvorane, ni veliko, pa čeprav je Ljubljančan Boris Požeg prejšnji teden na dražbi blagovno znamko HK Jesenice odkupil za kar 150.000 evrov. Za Jesenice tekmovanje v mednarodni ligi INL dolgoročno ni sprejemljivo, pravi Anže Pogačar, predsednik HDD Jesenice. Tekmovanje namreč medijsko ni odmevno, je manj privlačno za gledalce in sponzorje, proračun kluba je manjši, zato je nižja tudi kakovost moštva, o nič kaj spodbudnih razmerah razmišlja Pogačar.

Na občini, ki jo vodi župan Tomaž Tom Mencinger, pravijo, da so z vložkom v dvorano opravili svoje delo in da se v delovanje društev ne vtikajo. Kljub temu Anže Pogačar pravi, da pogrešajo več podpore občine in župana pri iskanju sponzorjev. Dodal je, da je HDD od občine na razpisu pridobil 18.000 evrov.

Miha Rebolj, predsednik HD Jesenice mladi in podžupan Jesenic, ugotavlja, da je jeseniški hokej ujet v začarani krog. Vpis mladih je sicer večji, a se zelo pozna, da nimajo svojih vzornikov v prvi ekipi, pravi.

Štiri prireditve in dve tekmi

Eden od argumentov občine za prenovo je bil tudi, da bo mesto s tem pridobilo prireditveno dvorano, a vse od evropskega prvenstva v košarki naprej se izkazuje, da je teh prireditev malo: letos so, denimo, gostili samo štiri - srečanje ob 70. obletnici jeseniške Gimnazije, srečanje metalurgov, koncert KUD Biser in Kulturna mavrica - ter dve pripravljalni tekmi slovenske hokejske reprezentance, na katerih je bilo nekaj več gledalcev. Skromne bilance tudi silvestrovanje, ki ga napoveduje Zoran Kramar, ne bo popravilo. Lani je bilo v dvorani osem prireditev.

Čeprav je pred prenovo Kramar izpostavljal priložnosti za organizacijo glasbenih in podobnih prireditev, zdaj ugotavlja, da dvorana nima prireditvene tradicije in da zavod za šport nima denarja za organizacijo večjih dogodkov, saj so stroški previsoki. Velika pomanjkljivost je tudi, da v bližini ni nastanitvenih kapacitet, s katerimi bi dvorana dobila več možnosti za priprave hokejistov in drsalcev, je dejal Kramar.

Dogodka, ki bi jih preživljal, ne vidijo

Ob nekaj redkih prireditvah, ki so jih v zadnjih dveh letih pripravili z občinskim sofinanciranjem, so bili razočarani nad obiskom, čeprav vstopnine sploh niso zaračunavali, pravi Kramar, ki ugotavlja, da na podlagi pogovorov s potencialnimi organizatorji koncertov in podobnih dogodkov, »ne vidijo prireditve, ki bi Podmežaklo finančno preživela.«

Po njegoveh besedah so v dvorano s želeli privabiti katero od hokejskih ekip iz elitnih tekmovanj (KHL), vendar niso bili uspešni. Kljub temu je Kramar prepričan, da mesto takšno dvorano potrebuje, pa čeprav le za pet ali šest prireditev na leto, saj da druge alternative nimajo. Ob tem opozarja, da bi zaradi zanimanja potrebovali še eno ledeno ploskev. Tako imajo zdaj na Jesenicah preveliko dvorano za pet tisoč gledalcev in premalo površin z ledom za vadbo. Na občini pa prenovo Podmežakle še naprej ocenjujejo za »smotrno«.