Podobnik pri El Baradeju

Janez Podobnik se je srečal z generalnim sekretarjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamedom El Baradejem. Seznanil ga je z napredkom Slovenije pri iskanju lokacije za odlagališče radioaktivnih odpadkov.

Objavljeno
19. marec 2007 16.40
Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed El Baradej
Ljubljana/Dunaj - Minister za okolje in prostor Janez Podobnik se je danes na Dunaju srečal z generalnim sekretarjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamedom El Baradejem. Slovenska delegacija je El Baradeja seznanila z novostmi pri nas, generalni sekretar IAEA pa je predvsem spregovoril o položaju v Iranu in Severni Koreji, je pojasnil direktor državne uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar.

Slovenska delegacija je El Baradeja med drugim seznanila z napredkom pri iskanju lokacije za odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov (NSRAO). Kot smo že pisali, je odlagališče jedrskih odpadkov po Stritarjevih besedah zaenkrat predvideno v kraju Vrbina pri Krškem, še vedno pa je v igri tudi lokacija le nekaj sto metrov stran, v občini Brežice.

Naši predstavniki so El Baradeja seznanili tudi z načrti za gradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (NEK), ki obstajajo kot ena od možnosti v primeru potrebe v državi. Pojasnili so mu, da ti načrti izhajajo iz naših potreb po električni energiji, je pojasnil Stritar.

El Baradej je naši delegaciji razlagal o trenutnem položaju v Severni Koreji in v Iranu. V Severni Koreji kaže, da bodo v nekaj tednih resnično zapečatili njihov glavni vojaški reaktor v Jongbjonu in bo po nekaj letih spet omogočena prisotnost agencijskih inšpektorjev v tej državi, je povedal Stritar.

Glede Irana pa je po njegovih besedah je El Baradej izrazil skrb, da so zadeve zelo zapletene. "Skrbi ga, da ne bi mednarodna skupnost s premočnimi sankcijami sprožila kontraproduktivne učinke, ki bi lahko še bolj zapletli problematiko," je Stritar povzel pogovor.