Podobnik zavrača očitke glede Puha

Komisija za preprečevanje korupcije je začela obravnavati poravnavo med državo in Podjetjem za urejanje hudournikov v primeru sanacije plazu v Logu pod Mangartom.

Objavljeno
05. marec 2007 23.04
Janez Podobnik na seji Državnega zbora
Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije je začela obravnavati poravnavo med državo in Podjetjem za urejanje hudournikov (PUH) v primeru sanacije plazu v Logu pod Mangartom. Predsednik komisije Drago Kos je potrdil, da so prejšnji teden na podlagi prijave časnika Dnevnik začeli s preiskavo. V časniku sicer pojasnjujejo, da so protikorupcijsko komisijo prosili za mnenje glede poravnave med vlado in podjetjem Puh in da komisiji niso podali prijave v zvezi z zadevo Puh, temveč so jo prosili za mnenje v okviru pristojnosti komisije.

Kos je povedal, da trenutno zbirajo dokumentacijo, rezultat preiskave pa naj bi bil znan v treh do štirih tednih.

Kot je znano, je okoljski minister Janez Podobnik prejšnji teden uvedel izredno notranjo revizijo primera sanacije plazu v Logu pod Mangartom od leta 2000 do danes, vključno s poravnavo s Puhom. V javnosti so se namreč pojavili očitki, da je bila poravnava neupravičena, saj so z njo plačali dela, ki niso bila naročena in ne nadzirana. Podobnik trdi, da so plačali interventna dela, ki so bila dejansko opravljena, in da je bila poravnava - kljub temu da jo je državno pravobranilstvo v več mnenjih odsvetovalo – upravičena.

Ministrstvo se je s Puhom novembra lani poravnalo za 270 milijonov tolarjev (1,1 milijona evrov).

Gantar: Zakaj ste zavajali javnost?

Pavel Gantar je na današnjem februarskem zasedanju na vprašanje v zvezi s podjetjem Puh vprašal okoljskega ministra Janeza Podobnika: »Zakaj ste zavajali javnost? Ali je imel Puh v tem času podpisano koncesijsko pogodbo oziroma aneks za tekoče leto? Zakaj niste upoštevali priporočila javne pravobranilke, ki je odsvetovala poravnavo?«

Janez Podobnik je povedal, da je imel Puh sklenjeno pogodbo za obdobje od 1. 1. 2001 do 31. 1. 2001: »V njej je določeno, da bo Puh na področju vodnega gospodarstva izvajal vzdrževanje naravnih potokov, objektov in naprav ter urejanje vodnega režima za zagotovitev obrambe pred poplavami in erozijo. In to so bila tista dela, ki jih je Puh v Logu pod Mangartom tudi izvajal.« Glede državnega pravobranilstva je dejal: »Jaz sem samo sledil zavezi vlade, da ministri tam, kjer je to smiselno, sklenemo poravnavo. Na podlagi dokumentacije smo ugotovili, da je šlo za dela, ki so bila v resnici opravljena.«

Gantar ni bil zadovoljen z odgovorom: »Minister se izmika odgovoru. Govoril sem o sanaciji plazu Stože in sanaciji na področju reke, ne pa o interventnih delih. Vi pa ste govorili o zakonu o plazovih, ki je bil zakon sprejet v začetku leta 2001. Govorimo pa o delih iz leta 2000, torej v tem primeru ne more iti za dela, ki so bila opredeljena v tem zakonu.«

Zmago Jelinčič Plemeniti je Podobniku očital gradnjo vetrnic na Volovji rebri: »Zanimivo je, da če potegnemo povezavo med Posočjem, pridemo do približno istih oseb. Kopač, Puh, Podobnik, ali pa pri vetrnicah: Kopač, Elektro Primorska, Podobnik. Mislim, da se bodo zadeve morale odvrteti pred Komisijo za preprečevanje korupcije.« »Zavračam obtožbe glede korupcije, v celoti,« se je na njegove besede odzval Podobnik.

Janša: Odgovor bo dala revizija

Predsednik vlade Janez Janša pa je dejal, da bo "z natančno revizijo mogoče ugotoviti resnico, ne samo za ta konkretni primer, temveč za ves denar, porabljen za sanacijo." „Če pa bi se ugotovile nepravilnosti, pa se ve, kakšni so postopki,“ je še dejal premier.