Podpis deklaracije o naftovodu strel v prazno

V LDS in SNS so vladni podpis mednarodnega sporazuma o gradnji naftovoda označili za nepotreben in celo zavajajoč.

Objavljeno
04. april 2007 18.23
Nafta ponovno stekla
Ljubljana - Vlada je dala načelno soglasje k okoljsko vprašljivemu projektu, ne da bi izpogajala ekonomske koristi za državo, so danes v LDS komentirali torkov podpis deklaracije o panevropskem naftovodu od Costanze do Trsta v Zagrebu. Slovenija ob predvideni trasi nima rafinerije. Na okoljsko občutljivem Krasu je tudi ne more imeti, zato je naftovod za našo državo ekonomsko popolnoma nepotreben, poudarjajo v LDS.

Poleg Slovenije so podpisnice deklaracije še Romunija, Srbija, Hrvaška in Italija. Vse naštete države bodo v nasprotju z našo imele od naftovoda velike gospodarske koristi, napovedujejo v LDS.
Na pojasnila ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka, da je deklaracija neobvezujoča, v LDS odgovarjajo z besedami: "Vsak podpis dokumenta s strani predstavnika vlade katerekoli države ima seveda svojo težo in podpisnike zavezuje k dogovorjenemu ravnanju." Investitorji po mnenju LDS zagotovo ne bi vložili toliko energije in sredstev v lobiranje in prepričevanje slovenske vlade, če podpis za Slovenijo ne bi nosil zavezujočih posledic.

Z javnim poudarjanjem neobvezujoče narave sporazuma minister Vizjak in vlada zamegljujeta pomen spremembe svojih stališč in skušata zavajati javnost, ki naftovodu čez Kras ostro nasprotuje. Podpis tega "neobvezujočega" dokumenta odpira pot dobičkonosni, vendar okoljsko nesprejemljivi investiciji, opozarjajo v stranki.

Če je sporazum res neobvezujoč, potem vlada s podpisom zavaja zainteresirane države in investitorje. Takšno ravnanje pa ne pripomore k mednarodnemu ugledu in verodostojnosti Slovenije, menijo v LDS in vlado pozivajo, naj takoj jasno pove, da naftovoda na Krasu ne bo.

SNS: Slovenija puhogalvo podprla sodelovanje s Hrvaško

Podpis sporazuma je tudi po oceni poslanske skupine SNS še en strel v prazno v odnosih s sosednjo Hrvaško. Tihi, po Vizjakovi oceni sicer neobvezujoč dogovor, pomeni dogovor tudi s Hrvaško, ki je v preteklosti večkrat nesramno izkoristila slovensko zaupanje, so sporočili iz SNS.

Slovenija pri podpisovanju pogodb, v katero je vključena Hrvaška, po mnenju SNS ne bi smela sodelovati. Še več, ne bi smela brezpogojno podpirati sosednje države pri njenem vključevanju v mednarodno sodelovanje, poudarjajo v stranki.

Namesto, da bi slovenska stran omenjeno deklaracijo pogojevala z odprtimi vprašanji, kot je vprašanje Piranskega zaliva, je puhloglavo podprla sodelovanje s sosednjo državo, ki je do današnjega dne večkrat dokazala, kako malo so ji mar evropski standardi dobrega sodelovanja, še piše v sporočilu za javnost.

Hrvaški je treba po mnenju SNS z ostrimi in nedvoumnimi ukrepi pokazati, da je spoštovanje mednarodnih in drugih evropskih standardov temeljni pogoj za kakršnokoli sodelovanje, zato ministra pozivajo, naj pri nadaljnjih potezah v imenu Slovenije temeljito premisli o nadaljnjem sodelovanju s Hrvaško.