Podpis pogodbe o nakupu oklepnikov še letos?

V kolikor bosta ministrstvo za obrambo in finski proizvajalec vojaških oklepnikov Patria do božiča s pogajanji uspela, bo pogodba o nakupu oklepnikov podpisana še do konca letošnjega leta.

Objavljeno
15. december 2006 14.30
Oklepnik Patrie pred gospodarsko zbornico
Ljubljana - V kolikor bosta ministrstvo za obrambo in finski proizvajalec vojaških oklepnikov Patria do božiča s pogajanji uspela, bo pogodba o nakupu oklepnikov podpisana še do konca letošnjega leta, je danes za dejal vodja službe za odnose z javnostjo pri ministrstvu Črt Kanoni.

V skladu z načrti opremljanja Slovenske vojske (SV) je ministrstvo za obrambo že februarja minulega leta začelo voditi postopek iskanja najprimernejšega ponudnika za izdelavo oklepnih vozil 8 krat 8, ki naj bi zamenjali tanke. Tako je k sodelovanju na razpisu, ki zaradi zaupne narave ni bilo javno objavljeno, povabilo vse možne ponudnike znotraj EU.

Ko se je aprila iztekel rok za predložitev ponudb za izdelavo oklepnikov, sta se na razpis odzvali Sistemska tehnika z Raven na Koroškem, ki je ponudila vozila krpan 8 krat 8 po nekoliko prilagojeni Steyrjevi licenci za vozilo pandur 2, in trzinsko podjetje Rotis, ki je ponudilo proizvodnjo oklepnega vozila patria AMV 8 krat 8 po licenci finskega podjetja Patria.

Sistemska tehnika ostala praznih rok

Sistemska tehnika se je kot edini tovrstni slovenski proizvajalec in kot podjetje, ki je že dobavljalo vozila za SV, nadejala, da bo na razpisu izbrana za najustreznejšega ponudnika. Prednost ravenskega podjetja naj bi bila zlasti v tem, da je krpan precej podoben svojemu manjšemu bratu valuku, ki ga SV že uporablja, kar naj bi zmanjšalo stroške in logistiko vzdrževanja oklepnikov.

Poleg tega so se v Sistemski tehniki, ki zaposluje okrog 300 ljudi, v primeru pridobitve projekta pa naj bi jih zaposlili še enkrat toliko, pripravljali na izgradnjo nove tovarne na Ravnah na Koroškem. Pridobitev projekta pa bi bila pomembna za celotno koroško regijo in tudi za številna druga slovenska podjetja, ki naj bi v procesu proizvodnje oklepnih vozil sodelovala kot poddobavitelji.

Izbira Rotisa dvignila pritsk

Zato je bila odločitev ministrstva za obrambo, ki je za primernejšega ponudnika junija izbralo Rotis, toliko bolj presenetljiva. V javnosti, zlasti pa v Sistemski tehniki je sprožila burne odzive. Ravenska družba je na ministrstvo vložila zahtevek za obrazložitev obvestila o oddaji naročila in predlog za zadržanje odločitve o izboru ponudnika.

Sistemska tehnika je kljub obrazložitvam vlade vztrajala. Na ljubljansko sodišče je vložila tožbo zoper državo in podjetje Rotis, hkrati pa je julija zaradi domnevnih postopkovnih nepravilnosti in nepravilnosti pri tehničnem ocenjevanju vozil zahtevala tudi revizijo postopka izbire. Vendar revizija postopka v primeru naročila zaupne narave ni mogoča.

Gorenje se ogreva za nakup

Družba Viator&Vektor naj bi se po pisanju današnje izdaje časnika Finance dogovarjala za prodajo 70 odstotnega deleža ravenske Sistemske tehnike skupnemu podjetju Patrie, Rotisa in Gorenja. Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je potrdil, da je ponudba za nakup ravenske družbe, ki je ostala brez pomembnega posla za slovensko vojsko, že precej časa v zraku. To si sicer po burnih odzivih Korošcev ob izgubi posla težko predstavlja, vendar ne izključuje možnosti sodelovanja s Sistemsko tehniko na področju kadrov ali sestavljanja določenih komponent.

Steyr je že odkupil krpana

V ameriški družbi General Dynamics, ki je posredni lastnik ravenske družbe, so se pretekli mesec odločili, da bo Sistemska tehnika zaradi poraza na natečaju ministrstva za obrambo ostala brez proizvodnje krpana. Po besedah člana uprave Lutza Kampmanna je za njih in podjetje Steyr natečaj za nabavo oklepnih vozil v Sloveniji končan, takšno odločitev pa so sprejeli, ker se projekt serijske proizvodnje brez uspeha na natečaju ne bi izplačal. Steyr, sicer 17-odstotni lastnik Sistemske tehnike, je medtem že odkupil krpana.