Podpisali pogodbo o dobavi oklepnikov

Ministrstvo za obrambo je s podjetjema Rotis in Patria podpisalo pogodbo o nakupu pehotnih bojnih vozil 8X8 in sporazum o proti dobavah in vključenosti slovenskega gospodarstva v projekt.

Objavljeno
19. december 2006 15.49
Finsko oklepno vozilo Patria 8x8
Ljubljana - Ministrstvo za obrambo je danes s podjetjema Rotis in Patria podpisalo pogodbo o nakupu pehotnih bojnih vozil 8X8 in sporazum o proti dobavah in vključenosti slovenskega gospodarstva v projekt. Posel je skupaj z davkom na dodano vrednost vreden 66,61 milijarde tolarjev oz. dobrih 278 milijonov evrov, Slovenski vojski pa bo v skladu s pogodbo v obdobju med 2008 in 2013 dobavljenih 135 vozil 8X8. Prvo vzorčno vozilo bo vojski dostavljeno s Finske še do konca prihodnjega leta.

"Podpis pogodbe pomeni nov korak v razvoju Slovenske vojske, zmogljivost, ki je slovenska vojska še ni imela, in zmogljivost na podlagi katere bomo lahko uresničili vse tiste naloge, ki so Slovenski vojski zaupane," je po podpisu pogodbe poudaril minister za obrambo Karl Erjavec in dodal, da je Patriino vozilo 8X8 eno najbolj varnih na svetu, zato je prepričan, da bo slovenskim vojakom zagotavljalo maksimalno varnost.

Nova pridobitev bo omogočila izvajanje nalog povezanih z nacionalno obrambo in naloge, ki jih je Slovenija prevzela v okviru zveze Nato, je dejal minister in poudaril, da so pomemben del pogodbe tudi priloge, povezane z gospodarskimi koristmi za državo. Kot je dejal Erjavec, je predviden 30,1-odstotni delež proizvodnje vozila v Sloveniji, 69,9 odstotka pa odpade na proti dobave.

Dobili bomo poveljniška in pehotna vozila

V skladu s pogodbo bo Slovenska vojska poleg poveljniških vozil dobila še štiri različne tipe pehotnih bojnih vozil 8X8 z nadgradnimi oborožitvenimi sistemi: top 30 milimetrov in protioklepni sistem Spike, avtomatski bombomet 40 milimetrov, težki mitraljez 12,7 in minomet 120 milimetrov Nemo.

S koliko vozili posameznega tipa se bo opremila Slovenska vojska na ministrstvu danes niso povedali, češ da je podatek poslovna skrivnost. Enako pa velja tudi za ceno posameznega vozila in za dobavne roke. Bo pa prvo vzorčno vozilo Slovenski vojski dostavljeno še do konca leta 2007, je zagotovil izvršni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi.

Montaža bo potekala v Gorenju

Serijska proizvodnja vozila oziroma montaža vozil z integracijo oborožitvenega sistema in celotne tehnike bo stekla leta 2008 v Gorenju, je pojasnil direktor Rotisa Ivan Črnkovič in zagotovil, da bodo "pogodbene obveznosti izpolnili uspešno in v celoti". V projekt bodo v največji možni meri vključili tudi slovenska podjetja, ki jim bo sodelovanje, tako Črnkovič, prineslo mnoge koristi. Usposobila se bodo za delo za svetovne trge, pridobila nova znanja in tehnologije ter nove proizvodne programe, je naštel.

"Vozilo pomeni hrbtenico Slovenske vojske," je še dejal Erjavec in ker še nima imena, bodo razpisali natečaj, na katerem bodo lahko sodelovali vsi zainteresirani.

Najprimernejšega ponudnika za izdelavo oklepnih vozil 8X8 je ministrstvo začelo iskati februarja lani. Na razpis, ki se je iztekel aprila letos, sta se odzvali Sistemska tehnika z Raven na Koroškem in trzinsko podjetje Rotis. Ministrstvo je junija izbralo Rotis, kar pa je v javnosti, še zlasti pa v Sistemski tehniki sprožilo burne odzive.

Ravenska družba je na ministrstvo vložila zahtevek za obrazložitev obvestila o oddaji naročila in predlog za zadržanje odločitve o izboru ponudnika. Ker z obrazložitvijo ni bila zadovoljna, je na ljubljansko sodišče vložila tožbo zoper državo in Rotis, hkrati pa je julija zaradi domnevnih postopkovnih nepravilnosti in nepravilnosti pri tehničnem ocenjevanju vozil zahtevala revizijo postopka izbire. Vendar revizija postopka v primeru naročila zaupne narave ni bila mogoča.