Podpisan sporazum o trgu dela

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik in avstrijski minister za delo, socialne zadeve in varstvo potrošnikov Rudolf Hundstorfer sta danes v Celovcu podpisala sporazum o sodelovanju na področju trga dela.

Objavljeno
08. september 2009 17.32
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Celovec - Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik in avstrijski minister za delo, socialne zadeve in varstvo potrošnikov Rudolf Hundstorfer sta danes v Celovcu podpisala sporazum o sodelovanju na področju trga dela. Med prednostnimi področji so trg dela, delovno pravo in nadzor nad delom ter enake možnosti žensk in moških.

Sporazum, ki sta ga ministra podpisala v okviru konference slovensko-avstrijske strokovne akademije Trgi dela in socialni sistemi po krizi: Strukturne spremembe in politični izzivi, ki poteka danes in v sredo v Celovcu, opredeljuje izmenjavo izkušenj in informacij na področju politike trga dela, delovnih razmerij in delovne zakonodaje na državni, regionalni in lokalni ravni, spodbuja pa tudi k sodelovanju pri evropskih ali drugih mednarodnih programih, so danes sporočili z ministrstva za delo.

 

Kot prednostna področja sodelovanja sporazum opredeljuje trg dela, delovno pravo in nadzor nad delom ter enake možnosti žensk in moških.

 

Po Svetlikovih besedah bo sklenitev sporazuma pripomogla k še tesnejšemu sodelovanju resornih ministrstev. Izrazil je prepričanje, da tovrstno čezmejno sodelovanje, ki s seboj prinaša konkretne učinke za obe strani, pomembno vpliva tudi na doseganje skupnih evropskih ciljev. Podobno je njegov avstrijski kolega Hundstorfer po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal, da je to sodelovanje evropski vzorčni primer teritorialnega sodelovanja in da se bo izmenjava informacij na različnih področjih poenostavila in okrepila.

 

Svetlik se je ob priložnosti sestal tudi s koroškim deželnim svetnikom Christianom Raggerjem, s katerim sta spregovorila o možnostih čezmejnih evropskih programov na področju socialnih zadev. Slovenija je na področju socialnega varstva trenutno vključena v sodelovanje pri pripravi predloga čezmejnega sodelovanja s Furlanijo-Julijsko krajino, so še sporočili z ministrstva.