Podpora Gradu v DZ vprašljiva

Podporo kandidatu za novega ustavnega sodnika Francu Gradu so izmed parlamentarnih strank napovedali le v LDS, SD in DeSUS, v SLS pa do njegovega imenovanja nimajo posebnih zadržkov.

Objavljeno
16. januar 2007 16.49
Dr. Franc Grad
Ljubljana – Podpora kandidatu predsednika republike Janeza Drnovška za novega ustavnega sodnika Francu Gradu v državnem zboru ostaja vprašljiva. Po današnjih sestankih v poslanskih skupinah so namreč podporo kandidatu, ki za izvolitev potrebuje 46 glasov, napovedali le v LDS, SD in DeSUS, v SLS pa do njegovega imenovanja nimajo posebnih zadržkov. Svoje glasove so Gradu že odrekli poslanci NSi in SNS, medtem ko se želijo v SDS pred dokončno odločitvijo s kandidatom še pogovoriti.

Podpora v LDS, SD in DeSUS

V poslanski skupini največje opozicijske stranke LDS so danes sklenili podpreti Drnovškov predlog. Kot je pojasnila Darja Lavtižar Bebler, menijo, "da ima vse reference, tako strokovne kot osebne narave, ki mu dajejo legitimiteto za to, da bi postal nov ustavni sodnik". Ob tem je spomnila, da je Grad profesor ustavnega prava in je zelo tvorno sodeloval pri nastajanju ustave in države. S tem je, je dodala, nedvomno izpričal, da je primerna oseba za ustavnega sodnika.

Tudi poslanska skupina Socialnih demokratov se je soglasno odločila, da bo predlog podprla. Sprejela je vse argumente o njegovem dosedanjem delu, njegovo sodelovanje pri oblikovanju slovenske ustave, oceno, da je eden bolj poznanih ustavnih strokovnjakov ter da vključuje tudi osebnostne lastnosti, ki ga kvalificirajo za člana ustavnega sodišča, je pojasnil vodja poslancev SD Miran Potrč.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je napovedal, da bodo vsi štirje strankini poslanci Grada podprli. Na vprašanje, ali se bo Grad predstavil njihovi poslanski skupini, je Žnidaršič odgovoril, da sami takšne zahteve nimajo, če pa bi Grad to želel, mu bodo prisluhnili. Kot je pojasnil, poznajo njegovo delo, gre za vrhunskega strokovnjaka s področja ustavnega prava in po Žnidaršičevih besedah ni nobenega razloga, da Grad ne bi bil primeren za mesto ustavnega sodnika, hkrati pa je tudi politično nevtralen.

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik pa pravi, da v poslanski skupini do imenovanja Grada za ustavnega sodnika nimajo kakšnih posebnih zadržkov. Pričakujejo pa, da bo predsednik naslednjič, ko bo v državni zbor poslal predlog kandidatov za ustavne sodnike, upošteval predvsem tiste, ki se bodo prijavili za to funkcijo. Prav tako pričakujejo, da se bo posvetoval tudi s poslanskimi skupinami, kot je bila navada v preteklosti.

V SDS bi se z Gradom pogovorili

V največji koalicijski stranki SDS pa dokončnega stališča še niso sprejeli. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, si poslanska skupina želi s kandidatom najprej opraviti pogovor, na katerem bi jim Grad predstavil svoj pogled na delo ustavnega sodišča ter vizijo dela. Poslanci SDS bodo odločitev sprejeli do prihodnjega torka, ko se bo poslanska skupina znova sestala.

Gotovo brez podpore NSi

Poslanci NSi so se že odločili, da Drnovškovega kandidata ne bodo podprli. Ob tem opozarjajo na ravnanje predsednika države, saj menijo, da ni ravnal modro, ko na pogovor ni povabil vodij poslanskih skupin. V primeru ustavnih sodnikov se predsednik ni odločil za nobenega izmed prijavljenih kandidatov, ampak je predlagal drugo ime, kar mu zakon sicer omogoča, vendar je to slaba motivacija za vse nadaljnje kandidature, opozarjajo v NSi. Poslanska skupina se je že na minuli seji izrekla, da podpira Miroslava Mozetiča, so v NSi zapisali v sporočilu za javnost.

V SNS se ne strinjajo s predsednikovim ravnanjem

Po mnenju Zmaga Jelinčiča (SNS) Grad nikakor ni primeren za ustavnega sodnika, saj si ne bi smel dovoliti, da Komisiji za preprečevanje korupcije ni oddal poročila o svojem premoženjskem stanju. Za takšno ravnanje ni opravičila, pravi Jelinčič. Poleg tega pa se ne strinja z ravnanjem predsednika republike, ki je kljub trem prijavam izbral četrtega kandidata. "Skrajni čas je, da se takšna praksa neha in da Drnovšek neha kljubovati vsej Sloveniji."

Grad ni pravočasno oddal poročila o premoženjskem stanju

Kot je znano, Grad kot član Državne volilne komisije protikorupcijski komisiji ni pravočasno oddal poročila o premoženjskem stanju, saj je menil, da člani volilne komisije niso funkcionarji in s tem tudi niso zavezanci za oddajanje poročil o premoženjskem stanju. Predsednik komisije Drago Kos je zato državni zbor pozval, naj ga razreši s te funkcije, a nato mandatno-volilno komisijo septembra 2005 zaprosil, naj še ne ukrenejo ničesar in začasno odložijo postopek za razrešitev, saj so v zadevo vključili ustavno sodišče. Kot je danes pojasnil Kos, je zadeva "zamrznjena do odločitve ustavnega sodišča, sicer pa gre za nepomembno stvar, saj bo obveznost oddajanja poročil za nepoklicne funkcionarje tako ali tako prenehala".

O Gradu že na januarskem zasedanju

Državni zbor bo sicer o Drnovškovem predlogu razpravljal že na januarskem zasedanju, do Grada pa se bo prihodnjo sredo, 24. januarja, opredelila parlamentarna mandatno-volilna komisija.