Podprli spremembe pri upravnih taksah

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je pripravil predlog novele zakona o upravnih taksah, s katero vlada predlaga ukinitev določenih taks ter s tem zmanjšanje stroškov državljanov.

Objavljeno
17. januar 2007 13.00
Državni sekretar Andrej Šircelj
Ljubljana - Odbor DZ za finance in monetarno politiko je danes za obravnavo na plenarni seji pripravil predlog novele zakona o upravnih taksah, s katero vlada po besedah državnega sekretarja za davke Andreja Širclja predlaga ukinitev določenih taks ter s tem zmanjšanje stroškov državljanov. Člani odbora so opravili tudi obravnavo predloga novele zakona o ekonomskih conah, z dnevnega reda seje pa umaknili predlog zakona o trgu finančnih inštrumentov.

Predlog zakona o trgu finančnih instrumentov je vlada pripravila konec lanskega novembra, da bi se ureditev tega področja uskladila s štirimi evropskimi direktivami. Trg vrednostnih papirjev in drugih finančnih instrumentov sedaj ureja zakon o trgu vrednostnih papirjev. Če bi želeli evropske direktive prenesti vanj, bi bilo treba pomembno dopolniti ali spremeniti ureditev v skoraj vseh poglavjih zakona. Namesto sprememb zakona o trgu vrednostnih papirjev vlada tako zaradi večje preglednosti predlaga nov zakon.

Vlada je predlog zakona že poslala v obravnavo v DZ, vendar pa ga je v torek popoldne umaknila iz zakonodajne procedure. Kot je pojasnil predsednik odbora za finance Bojan Starman (SDS), so namreč o zakonskem osnutku potrebna še dodatna usklajevanja.

V predlogu novele zakona o upravnih taksah se ukinjajo upravne takse na področju davčnih zadev, za vloge, ki so bile posredovane preko elektronske pošte, za vloge, s katerimi se odloči o pravicah stranke znotraj postopka ter za izdajo novega prometnega dovoljenja ob izgubi oz. odtujitvi, je pojasnil Šircelj. S tem se bodo zmanjšali stroški zavezancev ter naredilo državno upravo bolj prijazno, je dejal.

Cvikl ugotovil, da se konzularne takse zvišujejo za 70 odstotkov

Vendar pa se s predlogom novele zakona uvaja tudi nove takse, poleg tega se nekatere zvišujejo. Vlada tako pričakuje, da se bo s predlaganimi spremembami na področju konzularnih taks priliv v proračun povečal za tri milijone evrov. Temu je nasprotoval Milan Cvikl (LDS), ki je ugotovil, da se konzularne takse zvišujejo za 70 odstotkov, kar pa po njegovih besedah ni v skladu z zavezo o nezviševanju stroškov državljanov v času uvedbe evra.

Šircelj je pojasnil, da se takse za izdajo potnega lista na konzularnih predstavništvih ne zvišujejo, je pa predvideno povečanje vizumskih taks, k čemur pa je Slovenija zavezana z odločbo sveta EU. Zvišujejo se takse za letališki tranzitni vizum, tranzitni vizum, vizum za kratkoročno bivanje, vizum z omejeno ozemeljsko veljavnostjo ter skupinski vizum, je naštel.

Po skrajšanem postopku je vlada v obravnavo v DZ poslala predlog novele zakona o ekonomskih conah. Z njo se bo uveljavljanje davčnih ugodnosti za uporabnike ekonomskih con uskladilo z novimi smernicami o državnih regionalnih pomočeh, je pojasnil Šircelj. Kot je dodal, se s predlogom dopolnjujejo davčne ugodnosti za poslovanje v ekonomskih conah, usmerjenost državnih pomoči v regionalni razvoj in spodbujanje zaposlovanja pa se ne spreminja. Lani je v ekonomskih conah v Sloveniji poslovalo šest uporabnikov, povečanja njihovega števila vlada ne pričakuje.