Podtalnica draži čistilno napravo

Gradnja v sklopu projekta Gorki na Jesenicah se neuradno lahko podraži do en milijon evrov.

Objavljeno
20. februar 2015 22.21
Čistilna naprava Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – »Gradnja centralne čistilne naprave se bo zaradi dodatnih nepredvidenih del podražila,« je sporočila Ines Dvoršak z občine Jesenice, neuradnih informacij, da bi se lahko osem milijonov evrov vredna investicija podražila celo za od 800.000 evrov do enega milijona evrov, pa ni potrdila.

Gradnja se bo podražila zaradi visoke ravni podtalnice na območju gradnje tik ob reki Savi Dolinki in zaradi sestave tal, je dejala Ines Dvoršak in dodala, da teh težav pred začetkom izvedbe del ni bilo mogoče predvideti. Gradbeno jamo so zavarovali s pilotno steno namesto z zagatnicami, vodo pa črpajo s črpalkami, zaradi česar nastajajo dodatni stroški. Iz Gorenjske gradbene družbe, ki skupaj s podjetjem Esotech gradi čistilno napravo, podrobnejših podatkov o zapletih pri gradnji niso predstavili, za pojasnila so nas usmerili na občino Jesenice. Tako nismo izvedeli, ali bodo gradnjo nadaljevali na podlagi sedanjih načrtov ali pa jih bodo morali zaradi višje podtalnice prilagoditi in bazen za čistilno napravo zgraditi na ravni, ki bo višja od vodne gladine bližnje reke.

V tem primeru bi morali na občini poskrbeti za spremembo gradbenega dovoljenja, zaradi česar bi lahko nastala še dodatna zamuda. Gradnja mora biti končana do konca leta, glede na sedanji potek investicije pa doseganje tega roka in sofinanciranje projekta iz sredstev Evropske unije nista ogrožena, je zatrdila Dvoršakova.

Kdo bo plačal?

Ocene končne podražitve na občini še nimajo, ker spremembe pogodbenih določil sproti urejajo z dodatki k pogodbi tako po vsebini kot po višini pogodbene vrednosti, je povedala Ines Dvoršak. Za skoraj osem milijonov evrov vredno investicijo, ki je vključena v projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju zgornje Save in na območju Kranjskega in Sorškega polja (projekt Gorki), je predvidenih dobrih 82 odstotkov denarja iz kohezijskega sklada EU, preostanek krije občina Jesenice.

Dvoršakova ni povedala, ali nameravajo dodatna sredstva zagotoviti iz proračuna občine, z zadolževanjem ali z višjim prispevkom iz kohezijskega sklada.

V sklopu gradnje bodo čistilno napravo, ki je bila zgrajena že leta 1988, nadgradili tako, da bo omogočala še razgradnjo organskega ogljika, nitrifikacijo, denitrifikacijo in odstranjevanje fosforja. V sklopu projekta Gorki so na Jesenicah že končali gradnjo 1,3 milijona evrov vrednega kanalizacijskega omrežja Podmežakla in zanj pred dnevi pridobili uporabno dovoljenje.