Pogajalci skoraj usklajeni

Pogajalci sindikatov, delodajalcev in ministrstva za zdravje so uspeli najti soglasje glede večine odprtih vprašanj v noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Objavljeno
20. december 2006 15.36
Državni sekreter Dorjan Marušič in minister za zdravje Andrej Bručan
Ljubljana - Pogajalci sindikatov, delodajalcev in ministrstva za zdravje so danes uspeli najti soglasje glede večine odprtih vprašanj v noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Na dopoldanskih pogajanjih so se uskladili glede pokrivanja stroškov zdravstvenega zavarovanja za socialno najbolj ogrožene državljane, glede nekaterih še nedorečenih zadev pa naj bi se še enkrat sestali po praznikih, najverjetneje 9. januarja, je po zaključku današnjih pogajanj povedal državni sekretar Dorjan Marušič.

Marušič je današnja pogajanja označil za "pomemben korak naprej ", glede na to, da sta ostali odprti le dve točki iz zakona: glede sestave Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zavarovancev, ki se poškodujejo pod vplivom alkohola ali psihotropnih snovi. Prepričan pa je, da se bodo vsaj kar se tiče tistih, ki se poškodujejo pod vplivom alkohola ali psihotropnih snovi, dosegli soglasje.

Predstavnik delojemalcev, predsednik Pergama Dušan Rebolj, je še dejal, da so se uspeli dogovoriti, da bo skupščina zavoda dvodomna, ter da bo razmerje med številom predstavnikov zavarovancev in ministrstva 50:50, kar je po oceni Rebolja velik dosežek.

Ostaja še vprašanje bolniških nadomestil

Nedorečeno tako ostaja še vprašanje bolniških nadomestil tistih zavarovancev, ki bi se poškodovali pod vplivom alkohola oz. psihotropnih snovi ali pri adrenalinskih športih, a Rebolj je prepričan, da se bodo uskladili tudi glede tega. Za sedaj je jasno, da bodo tistim, ki bi se poškodovali pri adrenalinskih športih, plačevali 75 odstotkov nadomestila, v primeru alkohola pa 60 odstotkov, je še dejal. Po besedah Marušiča naj bi sicer po novem letu dorekli tudi o plačevanju prispevkov za avtorske in podjemne pogodbe.

Kot je znano, naj bi o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju 8. decembra razpravljal ekonomsko socialni svet (ESS). Vendar pa so razpravo z dnevnega reda seja umaknili na predlog ministra za zdravje Andreja Bručana, in sicer zaradi nestrinjanja sindikatov in delodajalcev. Ta zakon je bil sicer doslej predmet več kot dvajsetih pogajanj, ki so trajala devet mesecev, nerešenih pa je ostalo še nekaj rešitev. Socialni partnerji so bili na različnih bregovih predvsem pri vprašanju višine bolniških nadomestil, ko se ministrstvo zavzema za določena znižanja nadomestil, čemur pa sindikati močno nasprotujejo, pri vprašanjih glede sestave skupščine ZZZS in pravilnika o adrenalinskih športih.