Pogajanj z Energetiko Maribor ne bo, razpis končan

Nakup plinovoda: Po neuradnih informacijah je Energetika 
ponudila 13 milijonov evrov.

Objavljeno
17. november 2011 18.01
Posodobljeno
18. november 2011 05.00
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor

Maribor – V občinski upravi ne bodo upoštevali ponudbe Energetike Maribor za nakup plinovodnega omrežja in koncesije za distribucijo. S tem je tudi uradno propadel drugi razpis za prodajo. Vztrajanje direktorja Energetike Alana Perca, da ponudba vsebuje ceno, pa kaže na nesoglasja med občino in njenim javnim podjetjem.

»Postopka s takšno ponudbo ne moremo nadaljevati in bo končan z neizbiro,« so o drugem poskusu prodaje plinovodnega omrežja sporočili z občine, kjer zaradi izpada predvidenega prihodka že pripravljajo rebalans proračuna. Mestni svet ga bo predvidoma obravnaval decembra.

Čeprav je občina prvotno ceno za plinovodno omrežje znižala za šest milijonov evrov, na 36 milijonov, se je na drugi razpis prijavila samo Energetika Maribor. A ker ni ponudila minimalne razpisane cene, njene ponudbe ne morejo obravnavati, pravijo v županovem kabinetu.

Medtem v vodstvu Energetike vztrajajo, da je cena v njihovi ponudbi znana, koliko so ponudili, nočejo razkriti, saj še vedno čakajo na morebitni dialog s predstavniki občine. Po neuradnih informacijah je Energetika za plinovod ponudila 13 milijonov evrov. Pogajanja o ceni, kot vse kaže, ne bo. »Ponudba ne izpolnjuje pogojev za priznanje sposobnosti in zato ni mogoče s ponudnikom nadaljevati konkurenčnega dialoga,« je za Delo povedala občinska tiskovna predstavnica Tatjana Štelcer.

Glede cene pravi, da »številke v ponudbi ni, niti ne vemo ali jo je mogoče razbrati iz obrazložitve, ker je ta nejasna in brez zapisanih vrednosti«. Odločitev, kako bodo zdaj ravnali na občini, ali bodo objavili nov razpis ali opustili namero o prodaji, še ni znana. V vodstvu Energetike ob nastalem zapletu z mariborsko občino opozarjajo, da so podjetje v njeni 100-odstotni lasti. »Če nas je Mestna občina Maribor ustanovila za opravljanje dejavnost energetike, je prav, da to delamo. Občina pa se mora odločiti, ali nam da infrastrukturo v najem ali jo proda. Odda nam jo lahko tudi brez razpisa,« je za Delo povedal direktor Energetike Alan Perc.