Pogajanja o o Južnem toku končana

Pogajanja o gradnji plinovoda Južni tok čez Slovenijo so se uspešno končala, slovenski in ruski premier, Borut Pahor in Vladimir Putin, pa bi lahko sporazum podpisala pred nogometno tekmo med Rusijo in Slovenijo, ki bo 14. novembra v Moskvi.

Objavljeno
06. november 2009 21.33
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Pogajanja o gradnji plinovoda Južni tok čez Slovenijo so se uspešno končala, slovenski in ruski premier, Borut Pahor in Vladimir Putin, pa bi lahko sporazum podpisala pred nogometno tekmo med Rusijo in Slovenijo, ki bo 14. novembra v Moskvi.

Pogovori o gradnji Južnega toka v Sloveniji so potekali vse od lanske pomladi, ko se je ruska energetska družba Gazprom odločila za traso plinovoda. Zadnja odprta vprašanja, pri katerih naj bi velik napredek dosegli ob zadnjem obisku slovenskih predstavnikov v Moskvi 22. oktobra, so se nanašala na lastništvo in davčni položaj skupnega podjetja v Sloveniji.

 

V sporazum naj bi po neuradnih informacijah, ki so jih ob oktobrskem obisku v Moskvi navajali mediji, vnesli nekatera določila, zaradi katerih naj bi bilo besedilo dogovora sprejemljivejše tudi za Evropsko komisijo. Če bi imel Gazprom v skupnem podjetju z družbo Geoplin plinovodi polovični delež, bi namreč to pomenilo, da Slovenija krši določila tretjega energetskega paketa, ki je začel veljati v začetku septembra. Ta določa, da plinovodna infrastruktura ne sme biti v lasti podjetij, ki s plinom trgujejo, prav tako pa prepoveduje lastništvo plinovodov v državah EU podjetjem iz tretjih držav.

 

Pahor in Putin sta sporazumu posvetila veliko pozornosti med svojim prvim medsebojnim srečanjem, ki je bilo v začetku septembra v poljskem Gdansku. Takrat sta se zavzela za pospešitev pogovorov in čim prejšnji dogovor.

 

Plinovod Južni tok je skupen projekt Gazproma in italijanske družbe Eni, sestavljala pa naj bi ga dva kraka. Poleg kraka iz Rusije, pod Črnim morjem do Bolgarije, Srbije, Madžarske in Avstrije oz. Slovenije v Italijo, naj bi v Italijo šel tudi krak, ki bi se iz Bolgarije razcepil v Grčijo in nato pod Jadranskim morjem v južno Italijo. Južni tok naj bi bil končan do leta 2015.