Pogajanja znova brez uspeha

Ministrica za delo se je pripravljena pogajati le o kompromisnem osnutku predloga iz 9. februarja, ki spornih predlogov delodajalcev v zvezi z odpovednimi roki, odpravninami in malicami ne vsebuje.

Objavljeno
09. marec 2007 15.23
Ljubljana - Pogajanja socialnih partnerjev o predlogu novele zakona o delovnih razmerjih so se znova končala brez uspeha. Delodajalci zahtevajo, da se v pogajanja vključijo tudi njihovi predlogi v zvezi s krajšanjem odpovednih rokov, odpravo odpravnin, dodatka na delovno dobo ter glede dopusta in malice, čemur pa sindikati ostro nasprotujejo. Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je danes zagotovila, da pogajanj o spornih predlogih delodajalcev ne bo.

Osnova za pogajanja je osnutek predloga novele zakona iz 9. februarja, je po koncu današnjega sestanka pojasnila Cotmanova. Ta osnutek o odpovednih rokih, odpravninah, malicah ne govori. "Sindikati so se strinjali, delodajalci pa niso dali jasnega odgovora in so želeli prej dobiti pisne odgovore na njihove predloge," je povedala Cotmanova.

Ministrstvo bo pisno odgovorilo na zahteve delodajalcev

Delodajalci so predložili svoje predloge na celotni zakon, ne le na osnutek, ki ga je predlagalo ministrstvo, je pojasnila ministrica za delo. Ministrstvo bo zdaj pisno odgovorilo delodajalcem na njihove zahteve. Tiste, ki se ne nanašajo na osnutek novele zakona, to so predlogi v zvezi s krajšanjem odpovednih rokov, odpravo odpravnin, dodatka na delovno dobo ter glede dopusta in malice, bodo na ministrstvu obrazložili posebej.

Cotmanova ostaja optimistična. "Poti so še odprte za razne predloge tako s strani sindikatov kot delodajalcev, a le na osnutek iz 9. februarja, ki je kompromis in bi lahko bil sprejemljiv tako za eno kot za drugo stran, in le na odprte člene," je dejala.

Ob tem je dodala, da je že sedanji osnutek sprememb novega zakona o delovnih razmerjih predvsem namenjen reformi trga dela, večji zaposlenosti in tudi večinoma zahtev delodajalcev je s temi členi že izpolnjenih.

Kot je po sestanku povedal predsednik sindikalne centrale Pergam Dušan Rebolj, se bodo sindikati pogajali le o predlogu ministrstva, ki spornih predlogov delodajalcev ne vključuje. Z odločitvijo ministrice so zadovoljni. "Črtala je vse te predloge in za nas niso več odprti," je dejal Rebolj.

Odgovor ministrstva na zahteva delodajalcev pričakujejo tudi sindikati. Če bo ta vztrajala pri osnutku novele zakona iz 9. februarja, bodo v sindikatih zadovoljni, če bo predlagala odprtje omenjenih spornih določil, pa se pogajanja vračajo za leto dni nazaj, je dejal Rebolj.

Pogajanja o noveli zakona o delovnih razmerjih se bodo predvidoma nadaljevala prihodnji petek.