Pogledi Slovenije: soočenje treh kandidatov za mandatarja

Vsi kandidati se zavzemajo za sprostitev kreditnega krča, razlike med njimi so v pogledih na državno lastnino v podjetjih in dvig davkov.

Objavljeno
27. oktober 2011 22.17
Posodobljeno
27. oktober 2011 22.40
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana – Vodilni po javnomnenjskih anketah, Janez Janša, Zoran Janković in Gregor Virant, so se nocoj na TV Slovenija v oddaji Pogledi Slovenije prvič soočili, odkar sta Janković in Virant napovedala sodelovanje na volitvah. Rdeča nit oddaje na TV Slovenija je bila, kako pognati slovenski gospodarski motor. Debata je izrazito potekala v tonu, da so časi hudi, vsi trije kandidati, ki se bodo 4. decembra potegovali za položaj predsednika vlade, so se strinjali, da mora gospodarstvo zajeti zrak in da mu mora država pomagati, da se pobere. V precej točkah so si njihova stališča in vizije rešitev podobni, denimo v zavzemanju za sprostitev kreditnega krča, debirokratizacijo, socialni dialog in za pravično državo. Kritični so bili do dela sedanje vlade, vendar sogovornika z njene strani ni bilo.

Ključne razlike v razmeroma nekonfliktni debati so bile v pogledih na državno lastnino v podjetjih in dvig davkov. Medtem ko je Zoran Janković napovedal dvig DDV za eno odstotno točko, ob hkratni uvedbi davčnih olajšav za investicije, ki bi prinesle nova delovna mesta in dodano vrednost, Janša in Virant ne vidita poti v dviganju davkov. Virant je zagovarjal umik države iz lastništva bank in gospodarstva. »Banke ne kreditirajo gospodarstva, ko je zunaj neurje, sedijo na dežniku, namesto da bi ga ponudile podjetnikom,« je ponazoril Virant, ki meni, da je naloga države, da je dober servis državljanom in podjetjem. Po mnenju Janeza Janše pa bank ne bi rešilo, če se država umakne iz bank, jih ne bo rešilo, ker imajo neustrezno strukturo in ne bi dobili realne cene. Hkrati je izpostavil, da država ni podjetje, katerega cilj je dobiček, temveč je njena naloga ustvarjanje blaginje in enakih izhodišč za vse. Janković je prepričan, da je prav, da imamo državno lastnino, vendar je treba znati postaviti dobre direktorje podjetij, pomemben je rezultat, problem je v slabih menedžerjih. »V času Janševe vlade so prodali številna podjetja, pa poglejte, kam je to pripeljalo,« je dejal ljubljanski župan.

Kline: Brez vizij

»Tej oddaji ni možno reči soočenje, ker tega ni bilo. Je bil zgolj monolog med voditeljem in posameznimi gosti, brez resne interakcije med različnimi pogledi na iste probleme in njihove različne možne rešitve. Predvsem pa brez vizij, kako in kam nas bodo pripeljali v naslednjem mandatu,« je ocenil komunikolog Miro Kline iz ljubljanske fakultete za družbene vede. Po njegovem opažanju je Gregor Virant uporabil največ besed, a govoril zgolj o eni temi, o debirokratizaciji uprave. »Morda dobro za položaj ministra za javno upravo. Toda povsem predimenzionirano za predsednika vlade. Zoran Janković je govoril manj kot druga dva, a se je zato veliko več smehljal. Nekajkrat je ponovil svojo mantro, da je državo mogoče voditi enako kot podjetje, kot Mercator in kot mestno občino Ljubljana. Očitno mu nihče ne pove, da to zagotovo ne drži. Janez Janša je prav tako malo govoril, se držal bolj postrani, a je v glavnem navajal in branil to, kar je njegova vlada naredila v svojem mandatu,« je bil kritičen Kline.


Pribac: Trda uvertura v kampanjo

»Že z izbiro osrednje teme, kako pognati gospodarstvo, so Pogledi Slovenije postregli s trdo uverturo v predvolilno televizijsko kampanjo. Če je mogoče o tem, kar nas čaka v predvolilnem času, sklepati po ndrži sedanjih treh političnih težkokategornikov, soočenje ni bilo čisto nespodbudno,« pa je komentiral filozof Igor Pribac. »Če trezno ugotovimo, da velike konceptualne debate o prihodnosti Slovenije pred volitvami ne bomo dobili in da ponujene rešitve kandidatov niso zelo daleč narazen – trenje je bilo le med Jankovićem in Virantom o državnem lastništvu v podjetjih – nam ostane spoznanje, da bomo na volitvam odločali predvsem o tem, komu najbolj zaupamo, da bo potrebne reforme, o katerih obstaja konsenz, uspešno izpeljal. Morda prvi pogovor o prihodnosti Slovenije, ki prihodnosti ni razumel kot ovinka v preteklost,« je strnil Pribac. Gregor Virant, Zoran Janković in Janez Janša pred začetkom nocojšnje oddaje RTV Slovenija.