Pogodba se izteka: začetek obnove bežigrajskega stadiona ostaja negotov

Pogodba družbe Bežigrajski športni park, ustanovljene leta 2007 za prenovo stadiona, se že četrtič izteka.

Objavljeno
23. september 2012 10.05
Posodobljeno
23. september 2012 10.12
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Pogodba za prenovo stadiona se izteka, a jo družba Bežigrajski športni park želi ponovno, že petič, podaljšati, poroča STA.

Na sodišču medtem teče postopek za določitev pripadajočega zemljišča k Fondovim hišam, družbenih Joc Pečečnik pa gradbeno dovoljenje pričakuje še letos.

Plečnikov stadion za Bežigradom naj bi skupaj obnavljali in upravljali Mestna občina Ljubljana (MOL), Olimpijski komite Slovenije ter podjetje GSA, poslovno svetovanje, ki je v lasti Joca Pečečnika. Ker se je pridobivanje gradbenega dovoljenja za projekt zavleklo, so ljubljanski svetniki lani jeseni omenjeno pogodbo že četrtič podaljšali za eno leto.

Podobno želijo ustanovitelji storiti tudi letos. Soglasje k podaljšanju pa mora podati ljubljanski mestni svet, ki bo o tem odločal v ponedeljek. Pogodba družbe Bežigrajski športni park izpred petih let namreč določa, da družba preneha, če se v enem letu ne začne izvedba projekta.

Projektu vrednemu 200 milijonov evrov prebivalci nasprotujejo

Projekt, vreden 200 milijonov evrov, poleg obnove stadiona predvideva tudi izgradnjo večnadstropne stavbe s hotelom ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje. Prebivalci bližnjih Fondovih hiš pa že od začetka nasprotujejo vsaki pozidavi zelenice na severni strani stadiona. Na Okrajno sodišče v Ljubljani so zato vložili zahtevo za določitev pripadajočega zemljišča. S sodišča pa so konec avgusta poslali obvestilo o postopku, v katerem sporočajo, da lahko v 60 dneh vsi zainteresirani prijavijo svojo udeležbo v postopku.

Kot je za STA pojasnila odvetnica Marija Bele Vatovec, ki zastopa nekatere prebivalce Fondovih hiš, so bile v postopku doslej vložene vloge predlagateljev in nasprotnih udeležencev. Postopek se bo nadaljeval po poteku omenjenega roka za priglasitev udeležbe.

Pečečnik: Pritožba Agencije RS za okolje je bila zavrnjena

Pečečnik ob tem zatrjuje, da jih to ne bo ustavilo in da z vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja ne bodo čakali. Če sodišče omenjeno zelenico, na kateri namerava graditi, določi kot funkcionalno zemljišče Fondovih hiš, to pomeni, da je MOL v projekt vložila zemljišče, ki ni njihovo, je dejal za STA.

Vlogo bodo po njegovih besedah podali predvidoma prihodnji mesec. Do sredine oktobra namreč Pečečnik pričakuje še odločitev ministrstva za kmetijstvo in okolje glede pritožbe v zvezi z okoljevarstvenim soglasjem za obnovo stadiona. Pritožba stanovalcev na soglasje, ki ga je Agencija RS za okolje (Arso) podala konec maja, je bila po Pečečnikovih besedah na prvi stopnji že zavrnjena kot neutemeljena. Pečečnik meni, da pritožba pomeni nagajanje in zavlačevanje projekta.

Člani koordinacijskega odbora stanovalcev Fondovih hiš pa pri okoljevarstvenem soglasju opozarjajo, da ni mogoče izdati zakonitega soglasja, ki temelji na nezakonitem občinskem podrobnem prostorskem načrtu. Prostorski akt so sicer neuspešno izpodbijali tudi na ustavnem sodišču. V koordinacijskem odboru prav tako opozarjajo na kršitve režima varstva kulturne dediščine.

Pečečnik: Gradbeno dovoljenje bi lahko dobili še letos

Kot je pojasnil Pečečnik, vse ostale dokumente, ki so potrebni za pridobitev gradbenega dovoljenja, že imajo. Tako pričakuje, da bi ga lahko dobili še letos. Nato pa bodo na novo sestavili ekipo za gradnjo, je napovedal. Ta bo po njegovih besedah trajala največ tri leta, tako da bi bil projekt lahko končan ob koncu leta 2015.

Pečečnik sicer z pomočjo odvetniške družbe tudi preverja upravni postopek pri projektu, saj je» odkril določene nepravilnosti pri pripravi dokumentacije okoli kategorizacije zvoka«.

Po njegovem mnenju so stadion glede zvoka razvrstili v napačno kategorijo, in sicer v eno kategorijo nižje, kot je bilo določeno v občinskem prostorskem načrtu. To pomeni, da zanj veljajo strožje omejitve glede hrupa, zaradi česar bi morali graditi v okrnjeni zasedbi, kar bi trajalo dlje in bi več stalo, je pojasnil. Kot meni, je bila oseba, ki je pripravljala podlage za sprejem dokumenta, v navezi s stanovalci Fondovih hiš in je omejitve priredila. Ko bo zbral vse dokaze, bo o tem obvestil pristojne organe, je napovedal.

Janković podpisan pod ponarejen sklep?

Na drugi strani pa tudi koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš opozarja na nepravilnosti. Na računsko sodišče so v zvezi z obnovo stadiona podali pobudo za revizijo pravilnosti in smotrnosti poslovanja MOL v letih od 2007 do 2012. Med nepravilnostmi pri poslovanju je po njihovem mnenju tudi županov podpis ponarejenega sklepa mestnega sveta. Pred nekaj meseci pa je koordinacijski odbor tudi prijavil ljubljanskega župana Zorana Jankovića na protikorupcijsko komisijo zaradi prirejanja sklepa mestnega sveta in izmenjave uslug med županom in investitorjem. Na občini so navedbe zavrnili.

***

Stanovalci fondovih blokov so poslali popravek, ki ga objavljamo v celoti.

Bežigrajski športni park je okoljsko nesprejemljiv!

Stanovalci Fondovih blokov protestiramo proti razširjanju neresnic v zvezi z nami in z gradnjo Bežigrajskega športnega parka, samo zato, ker želimo na legalen način zaščititi svoji temeljni ustavni pravici do zdravja in zdravega okolja.

Bralcem sporočamo, da je že vsa leta glavna zavora in glavni problem projekta Bežigrajski športni park njegova okoljska nesprejemljivost. Projekt BŠP bi v svoji sedanji obliki kljub predvidenim protihrupnim ograjam presegal kritične vrednosti hrupa. Zaradi hudih posledic za zdravje je takšno obremenjevanje okolja s hrupom po zakonu prepovedano. Takšna preseganja vrednosti hrupa tudi pomenijo dokončno rdečo luč za projekt.

Če bi bili upoštevani okoljski predpisi, projekta nihče ne bi mogel zavirati. Dejstva, da je BŠP okoljsko nesprejemljiv in da je načrtovano obremenjevanje okolja s hrupom po zakonu prepovedano, pač ne morejo spremeniti niti grožnje niti klevete. Nepojmljivo je, da se leta 2012 v demokratični državi nekdo lahko postavi nad zakon in skuša uresničiti projekt, ki posega v temeljne, ustavne pravice ljudi do zdravega okolja ter pušča resne posledice na zdravju odraslih in otrok. Zaradi hudih posledic za zdravje prebivalcev je takšno škodljivo obremenjevanje okolja s hrupom v razvitih državah z zakonom strogo prepovedano. Prav tako pa je po zakonu prepovedano tudi groziti in razširjati neresnice.

Stanovalci Fondovih blokov zavračamo vsa sumničenja, da kar koli zaviramo. NIKOLI NISMO NASPROTOVALI IN ŠE VEDNO NE NASPROTUJEMO obnovi Plečnikovega stadiona. Vendar pa v skladu z osnovnimi civilizacijskimi normami in pravno državo zahtevamo, da se prenova izvede v SKLADU Z ZAKONI. In to tako, da bo ohranjena Plečnikova dediščina ter da bo ohranjeno naše ZDRAVJE IN ZDRAVO bivalno okolje.