Pogodbe vlade z nepovezanimi poslanci ne bo

Na rednem sestanku predsednikov koalicijskih strank pri predsedniku vlade so Bourt Pahor (SD), Gregor Golobič (Zares), Katarina Kresal (LDS) in Karl Erjavec (Desus) ugotovili, da formalnega sodelovanja med koalicijo in poslansko skupino nepovezanih poslancev ne bo.

Objavljeno
15. februar 2011 15.19
T. S., An. B., notranja politika
T. S., An. B., notranja politika
Ljubljana - Po besedah predsednika Desusa je vzrok za to pismo nepovezanega poslanca Andreja Magajne, v katerem je ta sodelovanje med drugim pogojeval z umikom že sprejetih zakonov o malem delu in pokojninske reforme. Sodelovanje trojice poslancev z vlado bo torej enako kot doslej, ko sta zlasti Franc Žnidaršič in Vili Rezman večkrat glasovala za predloge vlade, čeprav formalno nista v koaliciji.

Solistična akcija Magajne pa je očitno načela tudi odnose znotraj poslanske skupine nepovezanih. Ti so se prav zaradi omenjenega pisma, še preden so izvedeli za koalicijsko košarico, odločili, da se bodo o nadaljnji obliki sodelovanja z vladnimi strankami odločali posamično. »Na včerajšnjem sestanku smo ugotovili, da je med nami nekaj nepremostljivih razlik, ki preprečujejo enotno nastopanje. Ostajamo pa povezani v poslanski skupini, kjer bomo tudi v prihodnje delovali skladno s pravilnikom, ki smo si ga sami zastavili,« je za Delo razložil Vili Rezman. Še korak dlje je šel Žnidaršič, ki je potezo Magajne označil za nekolegialno nabiranje političnih točk. »Šlo je za poskus, da bi naju z Rezmanom napravili nezainteresirana za vsebino, čeprav sva jo sposobna artikulirati bolj natančno, realno in ustvarjalno,« je bil oster vodja nepovezanih poslancev.