Pogorela šola čaka dovoljenja

Je običajno, da šole, ki je pogorela 9. junija letos, še ne obnavljajo?

Objavljeno
03. september 2013 11.13
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

»Če bi nam dovolili, da bi sami udarniško obnovili šolo, bi bila ta že pod streho,« pravijo številni prebivalci krajevne skupnosti Stara Cerkev. Na šoli, ki je pogorela 9. junija, se od takrat, ko so pogorišče pospravili, ne dogaja nič. Zato se po skoraj treh mesecih mnogi sprašujejo, ali so to normalni postopki obnove.

Za šolo, ki so jo dogradili leta 1989, obstaja dokumentacija, tako da bi eden od podizvajalcev, podjetje Marles, lahko v kratkem času postavil montažne stene. »Konstrukcijo objekta res lahko postavimo v treh tednih in stare načrte bi lahko uporabili, če bi šlo samo za obnovo,« pravi direktor podjetja Marles Hiše Bogdan Božac. »Toda po tako velikem požaru ne gre za obnovo, poleg tega pa so se v 20 letih precej spremenili predpisi in standardi gradnje, tako da je nujno pripraviti novo dokumentacijo. »Najbolj zamudna je priprava načrtov,« pravi Božac.

Zavarovalnica in občina se še nista dogovorili

»Dela, vezana z obnovo Osnovne šole (OŠ) Stara Cerkev, intenzivno potekajo že vse od požara,« pravijo tudi na občini Kočevje. To, da se zavarovalnica Adriatic in občina še nista dogovorili (po neuradnih podatkih je zavarovalnica ponudila nekaj več kot 700.000 evrov, občina pa pričakuje 900.000 evrov), menda ni vzrok za zamudo. Na občini pravijo, da se je za obnovo res ponudila tudi zavarovalnica, kar bi nekoliko skrajšalo postopek obnove, vendar so na občini to možnost zavrnili: »Zavarovanec je javna pravna oseba, ki pri oddaji naročila zapade določbam zakona o javnem naročanju.«

Da sta se občina in ministrstvo za šolstvo po požaru odzvala primerno, pravijo tudi na Zavodu za gradbeništvo Slovenije. Poročilo o nosilni konstrukciji in o stanju temeljev objekta so pripravili 31. julija, potem pa je svoje mnenje o uskladitvi prostorskih programov pripravilo še ministrstvo za šolstvo. Vse to pa je bila, pravijo na občini, podlaga za pripravo gradbene dokumentacije.

V drugem tednu avgusta je AG Inženiring podpisal pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije. »Postopki so takšni, ker je taka zakonodaja,« pravi Vladimir Briški z AG Inženiringa, ki razume, da so pričakovanja javnosti drugačna.

Razpis za izvajalca  v prvi polovici septembra

V prvi polovici septembra bo pripravljen razpis za izvajalca. Če ne bo zapletov, bo izvajalec znan začetka oktobra, ko bi tudi začeli z deli. Stavba pogorele šole – ne samo pogoreli del, ampak tudi pritličje – bo pod streho še letos, do zimskih počitnic naj bi bila tudi opremljena. »Mnenja, da bi šolo lahko samo postavili nazaj, so zgrešena. Danes so standardi popolnoma drugačni kot pred 20 leti,« pravi Briški, ki je prepričan, da se vsi vpleteni v obnovo – od ravnateljice, občine, ministrstva – trudijo, da bi bila šola čim prej postavljena.