Pokanje petard dovoljeno le še danes

S koncem novoletnih praznikov se končuje tudi obdobje, v katerem je dovoljeno pokanje petard. To obdobje se z današnjim dnem izteka.

Objavljeno
02. januar 2007 11.04
Tvegana (pred)praznična igra
Ljubljana - S koncem novoletnih praznikov se končuje tudi obdobje, v katerem je dovoljeno pokanje petard. Zakon o eksplozivih, ki ureja tudi področje pirotehničnih sredstev, namreč med 26. decembrom in 2. januarjem pod določenimi pogoji dovoljuje uporabo pirotehničnih izdelkov prvega in drugega razreda, katerih glavni učinek je pok. To obdobje se z današnjim dnem izteka.

Uporaba pirotehničnih izdelkov z manjšim učinkom je med letom prepovedana, tudi v prazničnem obdobju pa veljajo pri uporabi petard nekatere omejitve. Tako je pirotehniko prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v javnih prevoznih sredstvih in na javnih shodih ali prireditvah.

Poleg tega je prodaja in uporaba izdelkov iz omenjenih razredov mladoletnikom do 15 leta starosti dovoljena le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Zakon o eksplozivih določa še, da je pirotehnična sredstva dovoljeno uporabljati le v skladu z navodili, ki jih izdelku priloži proizvajalec, prepovedana pa je tudi lastna izdelava petard, njihova predelava in preprodaja.

Nespoštovanje zakona lahko kršitelja stane med 418 in 1255 evrov (100.000 in 300.000 tolarjev), lahkomiselna uporaba pirotehničnih sredstev pa lahko posamezniku pusti tudi trajne posledice, kot so opečeni prsti, razcefrani in odtrgani udi ter poškodovan obraz in oči. Policisti zato opozarjajo, da je treba po aktiviranju petardo in druga sredstva takoj odvreči, medtem ko se že odvrženih pirotehničnih sredstev ne sme pobirati.