Pokljuški bazen bi imeli za gašenje požarov

Akumulacijski bazen na Rudnem polju ostaja črna gradnja in ga je treba odstraniti. Na SZS upajo, da ga bodo lahko legalizirali kot zalogovnik požarne vode.

Objavljeno
01. oktober 2013 17.43
*bra* Bazen Pokljuka
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Rudno polje na Pokljuki – Upravno sodišče je zavrnilo tožbo Smučarske zveze Slovenije (SZS) v zvezi z akumulacijskim bazenom na Rudnem polju na Pokljuki. Bazen ostaja črna gradnja in ga je treba odstraniti, na SZS pa upajo, da ga bodo lahko legalizirali kot zalogovnik požarne vode.

V sklopu ureditve biatlonskega centra na Pokljuki so zgradili akumulacijski bazen, iz katerega črpajo vodo za izdelavo umetnega snega, vendar je ta trikrat večji, kot je bilo določeno z gradbenim dovoljenjem. Za SZS so bili vsi poskusi legalizacije bazena neuspešni in še vedno ostajajo brez okoljevarstvenega soglasja. Tega potrebujejo za pridobitev gradbenega dovoljenje za večji bazen, brez slednjega pa ne morejo dobiti uporabnega dovoljenja.

Z inšpektorata za promet, energetiko in prostor so sporočili, da je inšpektorica konec januarja izdala inšpekcijsko odločbo, ki od investitorja do 15. septembra 2013 zahteva zmanjšanje vodne površine, globine ter volumna akumulacije s sedanjih 5478 kubičnih metrov na projektiranih 1400 kubičnih metrov, vse to na lastne stroške. Odločba inšpektorata kljub temu, da je rok za zmanjšanje bazena že potekel, še ni pravnomočna, na inšpektoratu pa obljubljajo, da bodo zadevo še naprej spremljali in v primeru kršitev ukrepali.

Namesto za zasneževanje, za gašenje

SZS je sprožila različne postopke, je v zvezi s tem dejal poslovni direktor SZS Andraž Kopač in dodal, da so pridobili mnenje, da bi bazen lahko ostal v nespremenjenem obsegu. »Okoljevarstveno soglasje bomo dobili,« je prepričan Kopač, ki je še dodal, da je bazen edina zaloga požarne vode na tem območju Pokljuke. »Požarni bazen na Rudnem polju bi bil koristen v primeru požara v pokljuških gozdovih ali v tamkajšnjih objektih,« je dejal upokojeni požarni inšpektor Ciril Dolar. Andraž Kopač je še povedal, da bo SZS v najkrajšem mogočem času na Arsu ponovno prosila za izdajo okoljevarstvenega soglasja za bazen kot zalogovnik požarne vode, nato pa bodo zahtevali novo ustrezno gradbeno dovoljenje za večji bazen, kakršen je bil tudi zgrajen. Dokler ne bodo izčrpali vseh pravno-formalnih možnosti, rušenja sedanjega bazena ne bo, je poudaril Kopač.

Okoljevarstveniki dopuščajo le napajanje živine

»Treba je upoštevati zakonodajo in bazen podreti,« odločno ponavlja tudi prvi mož okoljske organizacije Alpe Adria green Vojko Bernard. Zgrajen je bil brez ustreznega gradbenega dovoljenja, pravi Bernard, možnost, da bi lahko ostal v nespremenjenem obsegu kot zalogovnik požarne vode, pa je zavrnil: »To ni alternativa.« Poudaril je še, da zakon o Triglavskem narodnem parku (TNP) ne dovoljuje gradnje površinskih vodnih zbiralnikov, izjemoma se lahko zgradijo le zbiralniki vode za napajanje živine.

Predsednik zbora za biatlon pri SZS Peter Zupan je že pred kratkim opozoril, da v zmanjšani akumulaciji ne bi imeli dovolj vode za zasneževanje biatlonskega centra, zato bi jo morali iz doline voziti s cisternami. V letošnji zimski sezoni bodo na Pokljuki svetovno biatlonsko smetano gostili šele marca 2014 in ne decembra kot lani. Organizatorjem bodo tako prihranjene običajne decembrske skrbi v zvezi z izdelavo umetnega snega za najpomembnejše pokljuško tekmovanje.