Poklon Cesarju v Sončnem parku

Poleg kiparjevega spomenika bodo v Velenju obnovili tudi njegov bazen z mozaikom Atlantida.

Objavljeno
20. avgust 2013 13.33
Velenje, avgust 2013 - Obnovljeni spomenik Manifest kiparja Cirila Cesarja v velenjskem Sonnem parku.
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje – Velenjski Sončni park bodo do konca prihodnjega meseca temeljito obnovili, za kar bo Mestna občina Velenje namenila 100.000 evrov. Z obnovo umetniških del Cirila Cesarja se je občina poklonila 90-letnici kiparja, ki s pregledno razstavo do sredine septembra gostuje v Galeriji Velenje, kjer se je nazadnje predstavil pred 23 leti.

Cesarjev spomenik Manifest, ki so ga v parku postavili leta 1959, so že obnovili, zdaj obnavljajo manjši bazen, ki je bil zadnja leta zasut. Zanj sta pred več kot pol stoletja Cesar in slikar Avgust Lavrenčič naredila načrte za mozaik Atlantida, ki so ga položili mojstri iz Italije. Občina bo v bazen postavila fontano.

V Sončnem parku bodo obnovili še labirint, na novo pa so že uredili sprehajalne poti v zahodnem delu parka in postavili novo javno razsvetljavo. Da bi park še bolj približali obiskovalcem, je v njem že od julija postaja za brezplačno izposojo koles. Prihodnje leto bodo obnovo parka nadaljevali. Načrtujejo obnovo prireditvenega prostora za Vilo Rožle, največje ploščadi v parku, kjer je bilo včasih kotalkališče. Nanjo bodo postavili s paviljonom pokrit oder in tako dobili še eno prizorišče za javne prireditve in zlasti koncerte na prostem.