Pokojnine v torek že v višini kot pred varčevalnim zakonom

Pri izplačilu pokojnin bo upoštevana tudi letošnja uskladitev pokojnin v višini 0,1 odstotka.

Objavljeno
28. april 2013 18.26
LJUBLJANA 05.10. 2012 nakupovanje na trzznici. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
S. M., Delo.si; STA
S. M., Delo.si; STA

Upokojenci bodo aprilske pokojnine prejeli v torek, ko je zadnji dan v mesecu.

Tisti, ki jim je varčevalni zakon z junijem lani pokojnino znižal, bodo v skladu z ustavno odločbo znova dobili znesek kot pred znižanjem. Prejeli bodo tudi poračun za čas od 23. marca, ko je odločba začela veljati, do konca marca, navajajo na pokojninskem zavodu, poroča STA.

Pri izplačilu pokojnin, ki bodo znova v višini kot pred zakonom za uravnoteženje javnih financ, bo upoštevana tudi letošnja uskladitev pokojnin v višini 0,1 odstotka, so za STA pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Pokojnine so se februarja namreč uskladile za 0,1 odstotka, kolikor je znašala razlika med povprečno mesečno bruto plačo za lani v primerjavi z zneskom za leto 2011.

Ustavno sodišče je z odločbo, ki je začela veljati 23. marca, del 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ spoznalo za neustavnega. Gre za določbe, po katerih so se znižale pokojnine okoli 26.000 upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun.

Po tej ustavni odločitvi pa bi poračun za nazaj pripadal le tistim, ki so se na svoje odločbe o znižanih pokojninah pritožili. A po predlogu tehničnega zakona o povrnitvi neizplačanega dela pokojnin, ki ga je vlada potrdila 25. aprila, bodo enako obravnavani tako tisti, ki so se pritožili, kot tisti, ki se niso.

Predlog, ki ga je vlada poslala v obravnavo DZ po nujnem postopku, določa vračilo odvzetega dela pokojnin v dveh obrokih: 20 odstotkov bo povrnjenih z izplačilom pokojnin za junij letos, 80 odstotkov pa z izplačilom pokojnin za maj prihodnje leto.

Finančni učinki, ki jih bo imela marčevska ustavna odločba glede pokojnin skupaj s tehničnim zakonom, bodo skupno po oceni vlade znašali 28,5 milijona evrov.

V skladu z varčevalnim zakonom, ki je začel veljati konec maja lani, so se pokojnine z junijem lani znižale približno 26.000 upokojencem, med njimi nekdanjim internirancem, borcem NOB in tudi športnikom in umetnikom s t.i. izjemnimi pokojninami.

Dopolnitev zakona, ki se je začela uporabljati z letošnjim letom, pa je iz znižanja pokojnin izvzela okoli 8000 upokojencev, ki so bili v aktivnem delu življenja vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje, a ker so delali v drugih republikah nekdanje SFRJ, so prispevke vplačevali v tamkajšnje sklade pokojninskega zavarovanja.