Pokojnine že v rokah in na računih

Če gledamo s sončne strani, lahko rečemo, da so upokojenci prvi, ki jim je uvedba evra prinesla nekaj dobrega. Decembrske pokojnine so namreč dobili že danes.

Objavljeno
22. december 2006 12.40
Upokojenca na klopi
Ljubljana – Če gledamo s sončne strani, lahko rečemo, da so upokojenci prvi, ki jim je uvedba evra prinesla nekaj dobrega. Decembrske pokojnine so namreč dobili že danes, torej teden dni prej, kot bi jih v običajnih mesecih. Zakaj? Po pojasnilu ministrstva za finance zato, »ker bi bilo sicer na zadnji delovni dan letošnjega leta v obtoku preveč tolarske gotovine«. A tudi zgodnejše izplačilo ne bo pomagalo, če upokojenci in drugi upravičenci ne bodo upoštevali nasvetov tistih, ki skrbijo za nemoten prehod na evro. Prva zapoved: Brez panike! Ne spreminjajte navad!

Pri predčasnem izplačilu pokojnin in drugih prejemkov Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) so okoliščine, v katerih se znajdejo upravičenci, različne. K uvodoma izraženemu strahu največ prispeva več kot 62.600 upravičencev, ki prejemajo pokojnine s poštno dostavo gotovine na dom. To so večinoma starejši ljudje in tisti, ki živijo v odročnejših krajih. Se bo ta množica na mah zgrnila v banke in menjalnice, da bi tolarje še pred koncem leta zamenjala v evre? Niti najmanjše potrebe ni, da bi se jim tako mudilo, poskušajo biti pomirjajoči bančniki, ki si ne želijo še dodatne gneče na okencih.

Tisti, ki so danes dobili v roke tolarsko gotovino, jo bodo imeli priložnost na prodajnih mestih uporabljati še dobre tri tedne, še domala vse položnice bodo lahko plačali s staro valuto. S tolarji bodo lahko plačevali vse do 14. januarja (prodajalci jim bodo v času dvojnega obtoka drobiž vračali zgolj v evrih, tako da bo nekaj menjave opravljene kar mimogrede). Tolarske presežke decembrske pokojnine, pa tudi siceršnje tolarske prihranke, ki jih imajo nemara doma v gotovini, bodo lahko zamenjali v vseh bankah brez provizije po nepreklicnem tečaju 239,64 – do konca februarja.

Prijazno do upokojencev

" Predčasno izplačilo pokojnin je bilo za državo draga varianta, a prijazna do upokojencev," je na današnji novinarski konferenci povedal državni sekretar ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Marko Štrovs.

"S predčasnim izplačilom pokojnin v tolarjih smo imeli nekaj skrbi, saj se prispevki za pokojnine v proračun stekajo proti koncu meseca. Z izplačilom smo proračun obremenili za približno 77 milijard tolarjev ali približno 300 milijonov evrov," je pojasnil Štrovs. Druga varianta bi bilo izplačilo pokojnin 3. januarja v evrih, ki bi bila dosti lažja za proračun, a manj prijazna do upokojencev, je dodal.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za finance Žige Lavriča so se za predčasno izplačilo pokojnin odločili, ker je še vedno precejšen delež pokojnin izplačan v gotovini. "Če bi jih izplačali zadnji delovni dan v mesecu, bi morda imeli upokojenci težave," je spomnil in poudaril, da bo časa za zamenjavo tolarjev v evre dovolj.

Upokojence, ki jim zavod pokojnine nakaže na njihove bančne račune, naj zamenjava tolarjev v evre ne skrbi. Banke bodo namreč vsa tolarska stanja s 1. januarjem 2007 avtomatično in brezplačno spremenile v evrska.