Pokojninska reforma danes na mizi ustavnih sodnikov

Ustavno sodišče bo zahtevo državnega zbora za presojo posledic, ki bi jih lahko imela zavrnitev pokojninske reforme na referendumu, predhodno obravnavalo že danes.

Objavljeno
03. februar 2011 09.26
Ti. Kr., delo.si
Ti. Kr., delo.si
Ljubljana - Državni zbor je na ustavno sodišče sredi januarja posredoval zahtevo za presojo, ali bi z odložitvijo uveljavitve novega pokojninskega zakona oz. zaradi njegove zavrnitve na referendumu lahko nastale protiustavne posledice, piše STA.

Po mnenju DZ je presoja referendumske pobude na ustavnem sodišču med drugim potrebna zato, ker že prihaja do neustavnega stanja zaradi neuveljavitve novega pokojninskega zakona. Novi zakon bi namreč po njihovem opozorilu odpravil nekatere ugotovljene neustavnosti zdaj veljavnega zakona.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije pričakuje, da bo ustavno sodišče omogočilo razpis referenduma in nadaljevanje zbiranja podpisov, ki jih imajo že 42.000.

Ustavno sodišče tudi o zakonu o poroštvu države


Zahtevo za ustavno presojo zakona o poroštvu države za zagotavljanje finančne stabilnosti v območju evra pa je julija lani zahtevala skupina poslancev SDS, SLS in SNS. Najprej jih je zmotil znesek, saj zakon "predvideva izdajo poroštev, ki so skoraj enaka četrtini državnega proračuna in presegajo finančne zmogljivosti države".

Poleg tega se ne strinjajo z načinom izdajanja poroštev. Medtem ko o vseh državnih poroštvih odloča DZ, se namreč v tem primeru vse odločitve prepušča vladi, piše STA.