Pokopano primorsko deponijo RCERO oživljajo

»Dodatnega denarja ne mislimo vlagati. Napak nismo delali mi,« je prepričan ajdovski župan Marjan Poljšak.

Objavljeno
17. april 2014 18.12
*tlo* odpadki
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Miren - Severnoprimorske občine so na včerajšnjem svetu regije sklenile, da bodo ustanovile posebno komisijo za pripravo nadaljnjih aktivnosti, v kateri bodo predstavniki tistih občin in komunalnih podjetij, ki še vedno hočejo sodelovati pri uresničitvi projekta regionalnega centra za ravnanje z odpadki.

»Preteklost puščamo za seboj. Naj bo to, kar se je zgodilo, velika učna ura za projekte v naslednji finančni perspektivi 2014-2020,« pravi župan občine Miren-Kostanjevica Zlatko Martin Marušič, trenutno predsedujoči svetu regije. Ta je včeraj vseeno sklenila, da nadaljuje pridobivanje gradbenega dovoljenja za regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO).

Projekt, vreden 47 milijonov evrov, je za tukajšnje občine formalnopravno sicer zaključen, kar potrjuje tudi pred kratkim prejeta odločba ministrstva, vendar ga hočejo po besedah novogoriškega župana Mateja Arčona nadaljevati, sofinanciranje gradnje pa naj bi iskali pri drugih virih.

»Mi dodatnega denarja ne mislimo več vlagati. Napak nismo delali mi, ampak nekdo drug. Zato moramo najprej razčistiti stvari za nazaj,« je prepričan ajdovski župan Marjan Poljšak.

Po mnenju tolminskega župana Uroša Brežana bi bilo najbolj smiselno, da bi se občine povezale in poskušale na trgu dobiti koncesionarja za odvoz in odlaganje odpadkov.

»Zaradi količin in trenutnih razmer bi tako dobili najugodnejšo ceno,« poudarja Uroš Brežan. Novogoriški podžupan Mitja Trtnik pa je opozoril, da po letu 2020 sploh ne bi smeli več odlagati odpadkov, ampak jih le še sortirati za ponovno uporabo ali pa uničiti v sežigalnici. Kot možno sežigalnico, ki bi takoj lahko začela sprejemati in kuriti odpadke, so župani včeraj večkrat omenili prav anhovski Salonit.

Po Poljšakovih besedah bi odpadke do leta 2020, ko bo zgrajena sežigalnica, lahko odlagali na ajdovskem in novogoriškem odlagališču, ne pa da jih vozijo po vsej državi.