Pokrajine: tri, šest, osem ali ...?

Član strateškega sveta za decentralizacijo in regionalizacijo Stane Vlaj se čudi, da predsednik vlade Borut Pahor govori o treh razvojnih pokrajinah, saj je bil vedno v ospredju predlog za delitev Slovenije na šest do osem pokrajin.

Objavljeno
20. oktober 2009 17.21
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Predsednik vlade Borut Pahor je v ponedeljek dejal, da naj bi strokovni svet pri vladi v kratkem pripravil zakon o ustanovitvi pokrajin, najverjetneje pa naj bi se odločili za tri razvojne pokrajine. Člana strateškega sveta za decentralizacijo in regionalizacijo Staneta Vlaja pa čudi, da predsednik vlade govori o treh razvojnih pokrajinah.

 

V službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) pojasnjujejo, da se aktivnosti za vzpostavitev pokrajin nadaljujejo. Strateški svet za regionalizacijo in decentralizacijo, ki ga je kot svoj posvetovalni organ ustanovil predsednik vlade, se je doslej sestal dvakrat, nazadnje junija, in oblikoval stališča za nadaljevanje procesa regionalizacije Slovenije.

 

Na svojem drugem srečanju so se strokovnjaki dogovorili za ustanovitev ožje delovne skupine, ki bo do prihodnjega srečanja strateškega sveta dodelala funkcionalno, finančno in organizacijsko-upravno komponento pokrajin, upoštevajoč ustavno koncepcijo pokrajine. Strateški svet, ki naj bi se znova sestal v kratkem, pa se je opredelil tudi do teritorialne sestavine in podprl koncept večjih pokrajin v Sloveniji (tri oziroma šest ali osem pokrajin), so navedli v SVLR.

 

Obenem so napovedali, da bo, ko bo osnutek zakona o ustanovitvi pokrajin pripravljen za javno razpravo, sledilo posvetovanje z občinami in pridobitev njihovih mnenj. Po tem bo vlada dokončno oblikovala predlog zakona o ustanovitvi pokrajin, ki je po normativnem programu dela vlade za obravnavo v državnem zboru predviden v letošnjem decembru.

 

Član strateškega sveta za decentralizacijo in regionalizacijo, upokojeni profesor za področje javne uprave Stane Vlaj pa je dejal, da ga čudi, da predsednik vlade govori o treh razvojnih pokrajinah.

 

Poudarja, da takšen predlog nima podlage v strokovnih ekspertizah. Vedno, ko so se preučevali različni modeli, je bil v ospredju predlog za delitev Slovenije na šest do osem pokrajin. Poleg tega, opozarja Vlaj, naj bi zakon o ustanovitvi pokrajin sledil paketu preostale pokrajinske zakonodaje, s katero bi določili naloge, pristojnosti in financiranje pokrajin.

 

Do tretje seje strateškega sveta zaradi odstopa dosedanje ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlate Ploštajner ni prišlo. Premier pa je idejo predstavil že na prvi seji sveta, je povedal Vlaj.

 

Vendar strateški svet po njegovem "absolutno ne sme biti nek alibi za to, kar predlaga". Dodaja, da je sam ves čas opozarjal, da je takšna členitev problematična in se stroka z njo nikakor ne strinja. Razvojne pokrajine so lahko umeščene v sistem pokrajin, a pokrajina je vendarle - kot izhaja že iz ustave - samoupravna širša lokalna skupnost, ki opravlja lokalne zadeve širšega pomena in z zakonom določene zadeve regionalnega pomena ter ima neko svojo oblastno strukturo.