Pokrpano kopališče v nedeljo odpira vrata

Mariborski otok je z nekaj lepotnimi posegi pripravljen za novo sezono. Prvega dne bo kopanje brezplačno.

Objavljeno
10. junij 2014 19.46
regent/mariborski otok
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Edino tukajšnje javno poletno kopališče Mariborski otok bo v nedeljo znova odprlo vrata za kopalce. Tudi letos v stari podobi oziroma z zgolj nekaj lepotnimi in funkcionalnimi popravki.

Na Mariborskem otoku se bo v nedeljo, ko bo vstop brezplačen, začela kopalna sezona. Obiskovalcem bodo na voljo brezplačni tečaji plavanja, učenje vaterpola in nagradne vodne igre pa tudi aktivnosti ob bazenih, odbojka na mivki, namizni tenis, badminton ... Letošnja novost je, da bo Plavalni klub Branik čez teden poskrbel za varstvo otrok, ob koncih tedna pa bodo imeli na kopališču tudi glasbene goste.

»Trudimo se, da bi Mariborski otok ohranil poslanstvo, ki ga opravlja že 84 let,« je povedal direktor Športnih objektov Maribor (ŠOM) Anton Knez. Po njegovih besedah so pokrpali bazene, tlakovali vstop v bazenski kompleks, malenkost spremenili notranjost kopališke stavbe, ob vhodu na Otok pa postavili novo blagajno z dvema prodajnima mestoma. Za vsa dela bodo porabili od 50.000 do 60.000 evrov, je dejal Knez, pri čemer je približno polovico denarja zagotovila lastnica kopališča občina, preostali del pa upravljavec ŠOM iz lastnih virov in s sponzorskimi sredstvi.

Občina odloča o obnovi

Za ureditev Mariborskega otoka je bil že pred leti na natečaju izbran idejni projekt, a izvedbe (še) niso začeli. »Dogovarjamo se, da bi v okviru tega projekta naredili rekonstrukcijo in obnovo v manjšem obsegu, za kar ne bi bilo treba spremeniti uredbe o vodovarstvenih območjih,« je povedal Knez. V ŠOM se zavzemajo za prenovo kopališča v sedanjem obsegu brez gradnje pokritega bazena, ki ga vključuje na natečaju izbran projekt. »Otok bi lahko etapno uredili, od bazenske tehnike, ploščadi do kopališke stavbe. V treh letih bi ga lahko naredili takšnega, kot mora biti,« razmišlja Knez. Takšna obnova bi po njegovih besedah stala okoli štiri milijone evrov. Po mnenju Kneza bo odločitev, kako obnoviti Mariborski otok, znana do začetka poletnih dopustov. A odločitev je v rokah mariborske občine, kjer so včeraj povedali, da »to poletje sledijo še nadaljnji sestanki.«

Cene vstopnic nespremenjene

Ob lepem vremenu na Otoku pričakujejo najmanj tako dober obisk kot lani, ko so našteli 49.400 ljudi. Cene vstopnic ostajajo nespremenjene. »Da se stroški, brez investicijskega vzdrževanja, pokrijejo, mora priti na kopališče od 35.000 do 40.000 kopalcev,« je pojasnil Anton Knez. Lani so imeli 19.000 evrov dobička.