Poletnih gostov v zdraviliščih več kot lani

Sredi poletja so podatki o obisku slovenskih naravnih zdravilišč razveseljivi. Julij rekorden v Zrečah. Avgusta povsod pričakujejo še več gostov.

Objavljeno
08. avgust 2013 10.50
Thermana Laško
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje - Prvi podatki in ocene o poletni zasedenosti in obiskanosti slovenskih naravnih zdravilišč so optimistični. »Slovenija bi ugled v tujini in pozitiven imidž lahko ustvarila prav s turizmom,« trdi tudi direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) Iztok Altbauer.

V SSNZ so zbrali podatke o obiskanosti 15 zdravilišč, ki so včlanjena v skupnost, in tudi o obetih za avgust. Ti so spodbudni.

V Termah Čatež so zadovoljni z zasedenostjo hotelov v Čatežu in Žusterni, apartmajev, kampa in drugih zmogljivosti. Julija so našteli več gostov kot lani, več je bilo tudi kopalcev. »Za napovedi za avgust pa je še prezgodaj,« pravi Nevenka Petan. V Termah Dobrna je bila julija zasedenost podobna lanski. Več je bilo domačih in manj tujih gostov, gostje pa so za zunajsezonske storitve porabili manj. Prejšnji mesec so našteli 11.000 kopalcev, kar je več kot lani. Za avgust imajo že precej rezervacij.

V Termah Krka že več tednov zaznavajo povečano povpraševanje za Terme Šmarješke Toplice (več prenočitev kot lani je bilo julija in jih bo tudi avgusta). V Krkinih Termah Dolenjske Toplice je bilo julija malo manj gostov, več jih pričakujejo avgusta. So pa julija dosegli lanski rekord v obmorskem Talasu Strunjan. V Thermani Laško je bil julija obisk takšen kot lani. Na kopališčih so našteli šest odstotkov več kopalcev, se pa tudi pri njih zmanjšuje zunajpenzionska poraba. Še boljši bo avgust, ko bodo, sodeč po rezervacijah, presegli lansko zasedenost.

V Sava Turizmu, ki združuje Terme Lendava, Terme 3000 (Moravske Toplice), Terme Ptuj, Terme Banovci, Terme Lendava in Zdravilišče Radenci, so imeli julija več kot 60.000 prenočitev, kar je primerljivo z lani. V vodnih parkih so imeli prejšnji mesec 110.000 dnevnih kopalcev. Tudi pri njih težko napovedujejo obisk v avgustu, saj je največ tako imenovanega turizma last minute.

Devet odstotkov več prenočitev so imeli julija v Termah Olimia, in sicer predvsem zaradi tujcev. Kopalcev so našteli 73.000, kar je tretjina več kot lani. Tudi napovedi za avgust so skoraj tretjino boljše od lanskega obiska. V Termah Topolšica je bilo prenočitev julija malo manj kot lani, avgust pa bo primerljiv z lanskim. O rekordnem obisku pa poročajo iz Term Zreče, saj so imeli julija 29 odstotkov več prenočitev kot lani, pri čemer se je število tujih gostov podvojilo. Zaradi vročega julija je bilo malo več tudi dnevnih kopalcev. Tudi avgusta v termah pod Roglo pričakujejo dobro zasedenost.