Policija: Helikopter je ustrezno opremljen

Zdravniki z začasno rešitvijo vlade, da helikoptersko podporo zaenkrat zagotavlja policija, niso zadovoljni. Nasprotno pa policija trdi, da je helikopter Bell 412 opremljen z vso potrebno opremo.

Objavljeno
13. januar 2007 19.44
Policijski helikopter
Ljubljana/Brnik - Zdravniki, ki sodelujejo pri zagotavljanju helikopterske nujne medicinske pomoči, z začasno rešitvijo vlade, da helikoptersko podporo do zaključka mednarodnega javnega razpisa za izvajalca zagotavlja policija, niso zadovoljni.

Zdravniki, ki sodelujejo pri zagotavljanju helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP), z začasno rešitvijo vlade, da helikoptersko podporo do zaključka mednarodnega javnega razpisa za izvajalca zagotavlja policija, niso zadovoljni. Z medicinskega zornega kota se, kot so zdravniške ekipe opozorile na današnji novinarski konferenci, namreč znova vračajo na stanje, ko je deloval pilotni projekt HNMP s predolgim odzivnim časom in medicinsko manj ustreznim, nenamenskim helikopterjem.

Po tem ko je letalska policijska enota danes ob 7. uri od Avto moto zveze Slovenije (AMZS) in Flycoma, ki sta od lanskega 1. decembra skrbela za helikoptersko medicinsko pomoč, prevzela skrb za helikopterske lete, so zdravniki, ki pri helikopterskem reševanju sodelujejo, na sedežu enote HNMP na Brniku danes sklicali novinarsko konferenco.

Opozorili so, da je kljub odločitvi vlade, ki je za helikoptersko podporo izvajanja nujne medicinske pomoči začasno imenovala Letalsko policijsko enoto in 15. brigado Slovenske vojske, še vedno v veljavi pravilnik o pogojih izvajanja HNMP, ki jih mora izpolnjevati prevoznik, torej od danes dalje policija.

Enoto HNMP je skrbelo, da bi lahko bili v teh izjemnih in začasnih pogojih delovanja znižani dogovorjeni in sprejeti standardi varnosti, ki zagotavljajo delovanje službe na nivoju pravil EU.

Zdravniki: V helikopterju manjka del predpisane opreme


Ko je enota danes zjutraj prišla na Brnik, je ugotovila, da so pogoji za njeno delo zagotovljeni. Po telefonskem pogovoru s Centrom za obveščanje Republike Slovenije je bila ekipa napotena na letalsko policijsko enoto, ki ima prostore v sosednjem hangarju. Samo za namene HNMP je tam na razpolago je helikopter Bell 412, za katerega so zdravniške ekipe usposobljene in ki izpolnjuje minimalne standarde za intervencije.

Vendar pa helikopter ni polno opremljen za nudenje zdravniške pomoči. In sicer manjka del predpisane opreme, to so ventilator, monitor in aspirator. "Verjetno je razlog za to v stiski s časom, zato pričakujemo, da bo manjkajoča oprema kmalu nameščena v helikopter ali pa bomo na razpolago dobili drug helikopter, ki bo to opremo imel," je povedal vodja HNMP Uroš Lampič.

Država je namreč zagotovila tudi poseben namenski helikopter za nujno medicinsko pomoč, vendar zdravniške ekipe zanj niso usposobljene. Zato zdravniki pričakujejo, da jih bodo za uporabo tega helikopterja kar najhitreje izobrazili n usposobili. Sicer pa tudi ta helikopter, kljub obljubam ministra za zdravje Andreja Bručana po Lampičevih besedah ni popolno opremljen za nudenje medicinske pomoči. "Helikopterja sta opremljena za vojsko. Zato z improviziranimi nosili zagotavljamo varnost za zdravniško ekipo in bolnika ali ponesrečenca," je pojasnil.

Lampič: Zdajšnji helikopterski prevozniki izpolnjujejo le minimalne standarde

Lampič je opozoril tudi, da sedanja helikopterska ekipa nima letalca reševalca, ki bi aktivno sodeloval pri oskrbi bolnika ali poškodovanca na kraju samem, v času ko nima nalog letenja. To pomeni, da je ekipa reševanja nekoliko okrnjena, vendar meni, da bo to lahko odpravljeno v naslednjih dneh.

"Zdajšnji helikopterski prevozniki izpolnjujejo le minimalne standarde, ki veljajo za HNMP," je sklenil Lampič, ki pravi, da rešitev nikakor ni optimalna. "To krizno reševanje problema toleriramo, vendar pa ne želimo znova več mesecev ali celo let delati na takšen ne najbolj varen in tudi drugače ne najbolj optimalen način," je ob tem dodal Lampič. Želi si, da bi čim bolje izpolnjevali standarde hitrosti, odzivnosti in varnosti.

Na intervencijo jim danes zaenkrat še ni bilo potrebno odleteti, zato se nova helikopter in ekipa še nista preizkusili na delu. V okviru sodelovanja s Flycomom in AMZS pa je zdravniška ekipa na intervencijo od 1. decembra pa do petka poletela 17-krat. Zaradi zasedenosti helikopterja je enkrat moral poleteti policijski helikopter. Poleg tega zaradi megle trikrat niso mogli izpeljati intervencije, petkrat pa zaradi megle na intervencijo sploh niso odleteli.

Policija: Helikopter je ustrezno opremljen

Policijski helikopter, ki je danes od 7. ure dalje na Brniku v stalni pripravljenosti za izvajanje helikopterskega prevoza za nujno medicinsko pomoč, je opremljen z vso potrebno opremo za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči. Tako se je na današnje izjave zdravnikov, ki sodelujejo pri zagotavljanju helikopterske nujne medicinske pomoči, da helikopter ni polno opremljen za nudenje te pomoči, v sporočilu za javnost odzvala policija.

"Tako opremo so zdravniki reševalci uporabljali že do 1. decembra lani, ko se je ta dejavnost opravljala s helikopterji policije in Slovenske vojske. Uporabljajo jo tudi zdravniki - gorski reševalci pri reševanju v gorah," so sporočili z generalne policijske uprave.

Kot so poudarili, so z enako opremo v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči reševali v zadnjih treh letih, pa tudi minuli teden, ko je policijski helikopter reševal življenje v Novi Gorici, ker Flycom ni mogel leteti.

Na policiji tudi poudarjajo, da je odzivni čas policijskega helikopterja enak Flycomovemu, ki je v petek prenehal izvajati nujno medicinsko pomoč. Reševalni čas pa se bo z drugim helikopterjem, ki razvije večjo hitrost in ga ima policija že pripravljenega za izvajanje te dejavnosti, še skrajšal in bo krajši kot pri Flycomu. Vendar je za izvajanje reševanja z njim potrebno usposobiti še medicinsko osebje, poudarjajo na policiji.