Policija nezakonito nadzorovala družino Strojan?

Vrhovno državno tožilstvo v zvezi z dopisom varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka glede ravnanja policije z romsko družino Strojan ni sprejelo še nobene odločitve.

Objavljeno
23. januar 2007 18.40
Matjaž Hanžek
Ljubljana/Postojna - Vrhovno državno tožilstvo v zvezi z dopisom varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka glede ravnanja policije z romsko družino Strojan ni sprejelo še nobene odločitve. O morebitnem ukrepanju bodo varuha v skladu z zakonom in tudi v skladu z njegovo prošnjo v dopisu tudi obvestili, so sporočili iz urada generalne državne tožilke.

Na Vrhovnem državnem tožilstvu so Hanžkov dopis glede ukrepanja policije v zvezi z družino Strojan prejeli v ponedeljek. Od varuha so prejeli predlog, da tožilstvo preuči zadevo in ga o svojih ugotovitvah in morebitnih ukrepih v razumnem roku obvesti, kar bo tudi storjeno, so še navedli v sporočilu.

Glede navedbe, da naj bi varuh dejal, da tožilstvo dela po volji politike, pa opozarjajo, da "se nam ne zdi verjetno, da bi varuh, ki je pomembna institucija pravne države, dajal tako neodgovorne izjave. Državno tožilstvo dela po ustavi in zakonih in ne po kogaršnjem koli diktatu".

Vrhovno državno tožilstvo še ni sprejelo nobene odločitve

Kot smo poročali, je varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek danes razkril nekatera domnevna dejanja policije, ko naj bi ta tajno spremljala in nadzorovala družino Strojan, kar je po Hanžkovih besedah ena najhujših kršitev policije. Hanžek je zato pristojno državno tožilstvo pozval k vpogledu v policijske zapise operativno-komunikacijskega centra PU Postojna. Vrhovno državno tožilstvo v zvezi s tem še ni sprejelo nobene odločitve, na policiji pa poudarjajo, da so bile vse aktivnosti policije v zvezi s Strojanovimi izvedene v okviru zakonskih pooblastil.

Postojnski policijski arhivi po Hanžkovih besedah kažejo na to, da je policija tajno opazovala in spremljala ljudi, za kar bi morala imeti nalog, pa ga ni imela. Tajno je spremljala tako Strojanove kot vse tiste, ki so jih obiskovali, tudi novinarje. V zapisnikih je natančno zapisano, kdo in kdaj je v Postojno prišel in odšel, zapisane so registrske številke avtomobilov in podobno. To se je dogajalo dva meseca, je dejal varuh.

Hanžek: Mislim, da sta zadaj vlada in minister

V zapisih gre zaslediti tudi navodila, kako naj ravnajo druge policijske uprave, ne le Policijska uprava Postojna. "To kaže, da si to ni izmislila postojnska policijska uprava, ampak je bilo navodilo najmanj iz Generalne policijske uprave. Ker pa omenjajo tudi vlado, mislim, da sta zadaj vlada in minister," je dejal Hanžek. Sami policisti namreč točno vedo, kaj smejo, je opozoril. Zato Hanžek meni, da jim je bilo tajno spremljanje in nadzorovanje naročeno.

Hanžek je tožilstvu predlagal, da ravnanje policije, ki se nanaša na spremljanje in nadziranje družine Strojan in omejevanje njihovega gibanja, oceni s stališča morebitne storitve kaznivega dejanja. V uradu generalne državne tožilke so povedali, da so Hanžkov dopis prejeli v ponedeljek in da bodo o morebitnem ukrepanju varuha v skladu z zakonom in tudi v skladu z njegovo prošnjo v dopisu obvestili.

Glede navedbe, da naj bi varuh dejal, da tožilstvo dela po volji politike, pa opozarjajo, da "se nam ne zdi verjetno, da bi varuh, ki je pomembna institucija pravne države, dajal tako neodgovorne izjave. Državno tožilstvo dela po ustavi in zakonih in ne po kogaršnjem koli diktatu".

Policijske aktivnosti v okviru zakona?

Po navedbah predstavnice policije za odnose z javnostmi Nuške Tavčar, policija z ugotovitvami varuha človekovih pravic o ravnanju policije v primeru romske družine Strojan med njenim bivanjem v Postojni niso uradno seznanjeni, zato Hanžkovih navedb ne morejo komentirati. Tavčarjeva pa je poudarila, da so bile vse aktivnosti policije v zvezi z družino Strojan v Postojni izvedene v okviru zakonskih pooblastil in povezane z zagotavljanjem njihove osebne varnosti.

Predsednik komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Davorin Terčon (LDS) pa je pojasnil, da bo komisija 7. februarja obravnavala tudi ravnanje policije z romsko družino Strojan v času, ko je bila ta v Postojni. Dodal je, da je seja že sklicana, vendar bo razširjena še s to točko. Dodal je tudi, da bo zahteval odgovore od policije.

Policija tajno spremljala tudi novinarje?

Na Hanžkovo razkritje, da naj bi policija brez nalogov tajno spremljala gibanje novinarjev, ki so poročali o primeru Strojan, se je odzvalo tudi Društvo novinarjev Slovenije. Menijo namreč, da je vsak nadzor v demokratični družbi, ki spoštuje načela neodvisnega novinarstva in pravne države, nesprejemljiv, saj posega ne samo v novinarjevo pravico do svobodnega poročanja, ampak tudi v pravico javnosti do obveščenosti.

Društvo novinarjev bo od pristojnih organov, zlasti policije in ministrstva za notranje zadeve, zahtevalo pojasnila, kako je lahko prišlo do takšnega posega v elementarne pravice in kdo je za to ravnanje odgovoren. Obenem v društvu novinarjev pričakujejo, da bo policija obvestila vsakega izmed novinarjev, ki so bili nezakonito tajno spremljani oziroma evidentirani, ter jim s tem omogočila uveljavitev pravnega varstva. Poleg tega pričakujejo, da bo ravnanje policije ocenila tudi pristojna komisija državnega zbora za nadzor izvajanja posebnih metod in sredstev.